x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea să introducă taxa pe pârloagă

Guvernul vrea să introducă taxa pe pârloagă

de Daniela Ivan    |    20 Feb 2013   •   15:06
Guvernul vrea să introducă taxa pe pârloagă

Ministerul de Finanţe va introduce un impozit pe terenurile agricole nelucrate, aşa numita “taxă pe pârloagă”, pe care autorităţile se chinuie să o legifereze de mai bine de trei ani. “ Sunt foarte multe persoane care locuiesc în străinătate şI care nu-şi lucrează terenurile din România”, a declarat Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Acesta a mai adăugat că se doreşte o evidenţă separată a terenurilor nelucrate deţinute de persoanele plecate în străinătate şI a celor aflate în posesia persoanelor în vârstă. “Noi am reglementat acum, şi nu ascund faptul acesta, impozitarea terenurilor nelucrate, pentru că sunt foarte multe astfel de terenuri care au rămas nelucrate fiindcă persoanele care le deţin sunt plecate în străinătate sau sunt în vârstă. Aşadar, neavând o evidenţă clară a acestor terenuri, nu puteam să stabilim un impozit, mai ales pentru persoanele în vârstă care au pensii foarte mici', a spus ministrul Finanţelor.

În România există aproximativ 1,3 milioane de hectare de terenuri nelucrate, din totalul de 14,7 milioane de hectare de terenuri arabile şi păşuni, potrivit statisticilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Colaborare cu Ministerul Agriculturii


Chiţoiu nu a precizat cât de mare va fi impozitul pe terenurile nelucrate, însă  a adăugat că stabilirea unui impozit pentru veniturile realizate din agricultură trebuie realizată numai prin colaborarea dintre Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor Publice. Până acum au mai fost elaborate două proiecte care însă nu au mai fost aplicate. În anul 2011, un proiect de act normativ prevedea că cei care nu îşi lucrează terenurile riscau să fie amendaţi cu 200 de lei/hectar pentru primul an în care îşi vor lăsa terenul în paragină, 300 de lei/hectar pentru al doilea an şi 400 de lei/hectar începând cu al treilea an consecutiv în care vor încălca această lege. Un alt proiect, elaborat în 2012 de către Ministerul Agriculturii stipula că cei care au terenuri pe care nu le lucrează riscă amenzi de 400 de lei.

Chiţoiu a făcut referire la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 - Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, sustinând că stabilirea unui astfel de impozit depinde şi de clarificarea situaţiei terenurilor agricole rămase nelucrate.

"Dupa cum vedeţi, la dezbaterea acestui act normativ, care prevede impozitarea veniturilor agricole, am ţinut să venim împreuna, (NR: ministrul de Finanţe cu Ministrul Agriculturii) pentru că sunt atât date tehnice pe care le deţine Ministerul Agriculturii, dar şi din punct de vedere al sistemului de impozitare şi aplicării acestuia, care este atributul Ministerului Finanţelor Publice”.
 Vicepremierul Daniel Chitoiu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-au aflat în Senat la invitaţia Comisiei pentru agricultură.



×