x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea să salveze CE Oltenia cu subvenţii

Guvernul vrea să salveze CE Oltenia cu subvenţii

de Adrian Stoica    |    02 Oct 2019   •   08:56
Guvernul vrea să salveze CE Oltenia cu subvenţii
Sursa foto: NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTO

Pentru a evita intrarea în insolvenţă sau chiar în faliment a Complexului Energetic Oltenia, Executivul a pregătit un mecanism de sprijin al celui mai mare producător de energie din România.  Dacă planul Guvernului de la Bucureşti va primi undă verde de la Bruxelles, timp de 10 ani CE Oltenia va încasa până la 10,5 miliarde de lei. Soluţia salvatoare înseamnă introducerea unei taxe speciale din 2020 pe care o vor plăti toţi consumatorii de energie electrică.

Varianta de salvare, în cazul în care Comisia Europeană se opune subvenţionării CE Oltenia, este ca termocentralele complexului, inclusiv termocentrala Paroşeni, care aparţine Complexului Energetic Hunedoara, să fie preluate de compania Hidroelectrica. Această restructurare gândită de Guvern ar asigura realizarea mixului energetic, dar efectele pe termen lung ar putea fi dezastroase. Asocierea companiei Hidroelectrica cu o societate cu pierderi va duce la alocarea unor importante fonduri de la aceasta pentru supravieţuirea celei de a doua, văduvind astfel producătorul de energie hidro de importante sume care ar fi putut fi folosite pentru investiţii.

Mecanismul de sprijin, evaluat annual

Noua taxă care ar urma să fie introdusă, dacă se primeşte unda verde de la Comisia Europeană, se va numi taxă de adecvanţă şi ar urma să fie evidenţiată separat în facturile de energie. Impactul în factura fiecărui consumator va fi de 0,033 lei/kWh în primul an, 2020, urmând ca acesta să se reducă gradual, până la 0,002 lei/kWh în anul 2030. “În prezent tarifele reglementate pentru consumatorii casnici sunt de circa 0.412 lei/kWh astfel încât taxa de adecvanţă va majora aceste tarife cu 8% în 2020, 4,8% în 2021 şi 4,3% în 2022”, potrivit schemei de sprijin pregătită.  Mecanismul de subvenţionare ar urma să fie evalua anual de către ANRE, iar valoarea acestui ajutor sau perioada de timp în care se va acorda pot scădea în funcţie de ce capacităţi energetice vor mai aparea în piaţă.

Listarea Hidroelectrica, afectată

Varianta de rezervă a Guvernului, de a lipi de Hidroelectrica termocentralele, vine într-un moment nepotrivit, în condiţiile în care cea mai performantă companie românească se pregăteşte de listare, iar acest lucru ar putea să o facă mai puţin atractivă în faţa potenţialilor investitori. Conform secretarului de stat din Ministerul Energiei, Doru Vişan, înainte de a demara acest proces, statul trebuie să despăgubească Fondul Proprietatea, care are pachete minoritare de  acţiuni atât la CE Oltenia, cât şi la CE Hunedoara. Anul trecut Hidroelectrica a marcat rezultate financiare record, raportând un profit net de 1,97 miliarde de lei, cel mai mare din istorie, la venituri din exploatare de 4,3 miliarde de lei.

In studiu realizat recent de compania Transelectrica arată că fără termocentralele Complexului Energetic Oltenia, sistemul energetic naţional nu poate rezista.

 

×
Subiecte în articol: ce oltenia subventii guvern