x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea să toace 2,9 miliarde de lei

Guvernul vrea să toace 2,9 miliarde de lei

de Daniela Ivan    |    03 Aug 2011   •   14:12
Guvernul vrea să toace 2,9 miliarde de lei

Consiliul Fiscal critica proiectul de rectificare bugetara pentru ca prevede o derogare de la legea responsabilitatii fiscal bugetare, care permite efectuarea de cheltuieli mai mari. Nivelul total al cheltuielilor propus prin proiectul de rectificare depaseste cu 2,9 miliarde lei plafonul de 194,4 miliarde de lei aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010. Din cei 2,9 miliarde de lei, 1,426 miliarde de lei se duc in schema de stingere in lant a arieratelor, iar restul de 1549,7 miliarde de lei in suplimentarea cheltuielilor cu asistenta sociala si cu bunurile si serviciile din institutiile publice.

Guvernul va suplimenta bugetele mai multor ministere atat pentru finantarea proiectelor de investitii, dar si pentru stingerea de datorii acumulate de companii de stat, si va taia din alocatiile Ministerului Mediului si Ministerului Finantelor, releva proiectul primei rectificari bugetare din 2011.

Reprezentantii Consiliului Fiscal atrag atentia ca potrivit articolul 16 din legea 69/2010 cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene. "Cu toate ca majorarea de cheltuieli poate fi justificata partial de necesitatea platii arieratelor, suspendarea temporara a prevederilor legii responsabilitatii fiscal-bugetare creeaza un precedent care poate genera in viitor si alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile si predictibile", considera Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Acesta mai precizeaza ca "recursul la derogare de la regulile instituite de legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu este de natura sa contribuie la stabilirea unui cadru credibil si predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminand astfel unul dintre scopurile pentru care legea 69/2010 a fost asumata si promovata de autoritati".

Proiectul de rectificare bugetara prevede majorarea veniturilor si cheltuielilor bugetului

general consolidat cu 2,98 miliarde lei, mentinand astfel tinta de deficit bugetar asumata prin Legea 285/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.

Finantele vor lua banii necesari rectificarii din incasarile mai bune la accize, TVA si din implementarea unor scheme menite sa stinga o parte din arierate. Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza pe de-o parte performantei mai bune a veniturilor din accize inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,6 miliarde lei, si pe de alta parte unui plus de venituri la nivelul TVA (+550 milioane lei) si veniturilor nefiscale (+876 milioane lei), generat de implementarea unei scheme de stingere “in lant' a arieratelor bugetare. Conform acestei scheme, 1426 milioane lei vor vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat astfel incat in final aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget.

Majorarea cheltuielilor totale cu 2,98 miliarde lei reflecta, pe de o parte, impactul schemei de stingere “ in lant' mai sus mentionate (1.426 milioane lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli “subventii' - 735.5 milioane lei, “asistenta sociala' – 236.6 milioane lei, “alte transferuri' – 442.3 milioane lei, “alte cheltuieli' – 12 milioane lei), iar pe de alta parte, suplimentarea cheltuielilor totale cu 1549,7 miliarde lei.

Aceasta din urma majorare este localizata in principal la nivelul cheltuielilor cu bunurile si serviciile (+433.2 milioane lei, din care 300 milioane lei catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate), la cel al cheltuielilor de capital (+320,8 milioane lei), la cel al fondului de rezerva (+228 mil. lei), la nivelul cheltuielilor cu subventiile (+220.8 milioane lei), la cel al cheltuielilor cu asistenta sociala (+116.3 milioane lei si al categoriei “alte transferuri' (+116,7 milioane lei).

Cati bani primesc Ministerele

Transporturi :1,69 miliarde de lei

Agricultura: 910,3 milioane lei

Sanatate: 341,2 milioane lei

Dezvoltare sI Turism: 300 milioane lei

Aparare: 239 milioane lei

Economie: 140,3 milioane lei

Munca: 124,8 milioane lei

Finante: 94,9 milioane lei

Justitie: 81,9 milioane lei

Cultura: 54,7 milioane lei

Serviciul de Informatii: 54,5 milioane lei

Ministerul Comunicatiilor: 21,2 milioane lei

×
Subiecte în articol: guvern buget rectificare bugetara