x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hainele se vor scumpi după ce preţul bumbacului a crescut cu 40% în acest an

Hainele se vor scumpi după ce preţul bumbacului a crescut cu 40% în acest an

17 Feb 2011   •   15:12

Îmbrăcămintea se va scumpi în perioada următoare după ce bumbacul s-a apreciat de la începutul acestui an cu 40% pe bursele de mărfuri iar anul trecut preţul său a urcat cu mai mult de 150%.

 Bumbacul a ajuns joi la 2,018 dolari pe livră, în urcare cu 3,7% şi a spart un nou record de la Războiul Civil din SUA încoace. Creşterile survin după anunţul Indiei de a menţine limitările pentru exportul de bumbac, care au declanşat panică printre cumpărători în condiţiile în care stocurile globale au ajuns la niveluri apropiate de minimele ultimilor zece ani, potrivit unei analize a companiei X-trade Brokers. India este al doilea producător mondial.

 ”Cea mai folosită materie primă naturală pentru îmbrăcăminte se tranzacţionează cu o apreciere de 3,7% joi, maximul permis de bursa ICE, după o apreciere egală miercuri. Nivelul de 2,018 dolari/livră atins astăzi reprezintă un record al tranzacţionarii pe bursa americană. De la începutul anului, avansul se apropie de 40%”, se arată în analiza respectivă.

 Anul trecut bumbacul s-a scumpit cu 155,8%, după ce vremea nefavorabilă din China şI Pakistan a dus la scăderea stocurilor. Raportul dintre stocuri şI consum este la 37%.

 ”Avansul puternic al bumbacului va avea în cele din urmă impact în preţurile hainelor. Costurile cu materia primă reprezintă între 25% şi 50% din costul final al produselor de îmbrăcăminte. Ne putem aştepta să plătim mai mult pe haine, în condiţiile în care retailerii nu vor mai putea absorbi presiunile prin diminuarea marjelor de profit. Presiunile inflaţioniste se vor adăuga celor resimţite în domeniul alimentelor şi combustibililor, afectând nivelul de trai mai ales al celor cu venituri mici”, potrivit X-trade Brokers.

×
Subiecte în articol: imbracaminte record bumbac scumpiri