x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Harta foamei la vârsta a treia. Județe cu „pensii bulgărești”

Harta foamei la vârsta a treia. Județe cu „pensii bulgărești”

de Daniela Ivan    |    12 Apr 2018   •   11:12
Harta foamei la vârsta a treia. Județe cu „pensii bulgărești”
Sursa foto: Diana Oros

Ieşirea la pensie înseamnă condamnarea la o viaţă în sărăcie pentru majoritatea bătrânilor din România. La nivel naţional, sunt peste 4,650 milioane de pensionari care au muncit o viață întreagă, au plătit contribuții la stat şi în final s-au ales cu venituri sub 1.000 de lei. Există însă judeţe în ţară unde pensia medie coboară chiar şi sub acest prag de mizerie.

Pensia medie în România este 1.071 de lei, sub 43% din salariul mediu net din ţară. Cu aceşti bani, bătrânii din România care iau pensie de la Casa Naţională, nu şi cei care benficiază de pensii speciale, sunt nevoiţi să trăiască în sărăcie, deşi nu au nicio vină.

Statul român a permis din 1990 şi până azi firmelor - private sau de stat - să nu-şi achite datoriile către bugetele de pensii şi nici nu a impus salarii minime şi grile de salarizare echilibrate şi calculate decent în raport cu salariul mediu.

Cele mai mici pensii sunt în judeţele Botoşani şi Giurgiu, unde pensionarii primesc în medie 860, respectiv 864 de lei, cu 20% mai puţin decât pensia medie la nivel naţional.

În clasamentul judeţelor cu cele mai mici pensii medii se mai află judeţele Vrancea (886 lei), Bistriţa (890 lei), Vaslui (891 lei) şi Satu Mare (893 lei). În şase judeţe din ţară bătrânii trăiesc cu venituri sub 900 de lei, adică sub 195 de euro. Sunt zonele unde au existat cele mai puţine combinate şi uzine pe vremea comunismului. Zone unde majoritatea oamenilor au muncit în industraia textilă sau în cea alimentară cu salarii sub media naţională.

La polul opus, cel mai mare nivel mediu al pensiilor din România se înregistrează în Bucureşti, unde un bunic încasează o pensie medie de 1.362 de lei, cu 27% peste nivelul pensiei medii la nivel naţional, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai mari pensii se plasează Hunedoara, unde bătrânii iau 1.351 de  lei, cu numai 11 lei mai puţin decât bucureştenii. Foştii angajaţi din minerit au ajuns să aibă venituri mai mari chiar decât actualii mineri şi astfel să-şi ţină în spate şi copiii, şi nepoţii.

Pe podium urcă şi pensionarii din Braşov cu o pensie medie de 1.279 de lei, judeţ unde mulţi dintre actualii bătrâni au lucrat pe platforma Uzinei Tractorul, ajunsă astăzi mall.

În topul judeţelor cu cele mai mari pensii se mai află Galaţi (1.153 de lei), unde mulţi pensionari au lucrat la fostul combinat siderurgic Sidex, actual ArcelorMittal, dar şi Prahova (1.148 de lei graţie industriei petroliere) şi Gorj (1.148 de lei – minerit).

În celelalte judeţe, pensia medie variază între 900 şi 1.000 de lei, ceea ce reprezintă mai puţin de 40% din salariul mediu net. Cu aceşti bani, pensionarii români sunt cei mai săraci vârstnici din Europa, după bulgari. Însă, existe şi judeţe unde pensionarii sunt mai săraci chiar decât bulgarii.

232 de euro este pensia medie în România. Mai puţin decât noi au numai bulgarii, unde vârstnicii iau în medie 186 de euro. Spre comparaţie, vecinii unguri iau 360 de euro, iar grecii, 722 de euro.

Potrivit legii, pensiile trebuie să crească anual: "valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat".  Problema e că  hotărârea nu a fost respectată în fiecare an.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: pensii romani