x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Harta salariilor. Din ce zone e bine să fugi

Harta salariilor. Din ce zone e bine să fugi

de Daniela Ivan    |    20 Apr 2018   •   15:44
Harta salariilor. Din ce zone e bine să fugi

În ciuda creşterilor salariale din ultimul an, există încă 12 judeţe unde salariile medii nete sunt sub 2.000 de lei, adică sub 440 de euro. Valoarea este mult mai mică decât câştigurile locuitorilor din Uniunea Europeană , dar este comparabilă cu veniturile salariaţilor din Bosnia şi Heţegovina sau cu ale celor din Albania şi Belarus.

Cel mai prost plătiţi angajaţi din România sunt în judeţele Neamţ, Caraş-Severin şi Suceava. Aceştia încasează lunar, în medie, între 1.932 şi 1.934 de lei, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, aferente lunii ianuarie 2018. Departe de această situaţie nu sunt nici locuitorii din Botoşani, Harghita, Hunedoara, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Bistriţa-Năsăud, Vrancea şi Buzău, care câştigă după o lună de muncă, în medie, mai puţin de 2.000 de lei.

Analiştii economici spun că nivelul salariilor dintr-o zonă reflectă structura economiei locale şi că marii angajatori din judeţele cu venituri mici sunt firmele de textile sau de comerţ care oferă angajaţilor salariul minim pe economie plus bonuri de masă.

În acest context, nu este întâmplător că şapte din cele 12 judeţe sunt în Moldova, regiune care este total ruptă de Transilvania sau de Muntenia. În lipsa unor autostrăzi care să o lege de restul ţării, nordul Moldovei se bate cu alte patru zone din Bulgaria pentru statutul de cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană.

Probleme sunt şi în Caraş-Severin, Hunedoara şi Vâlcea, unde angajatorii tradiţionali, marile combinate din vremea comunistă, au disponibilizat mii de angajaţi care au ajuns acum să muncească pe salariul minim sau să plece din ţară. O situaţie similară este şi în Teleorman, unde s-a închis Combinatul Chimic de la Turnu-Măgurele şi singurii angajatori importanţi au rămas japonezii de la Koyo care deţin fabrica de rulmenţi de la Alexandria, Tel Drum şi fabrica de confecţii Imperial.

În alte 25 de judeţe, veniturile medii nete trec de 2.000 de lei, însă nu se ridică la nivelul salariului mediu din ţară, fiind cu 200-300 de lei sub această medie.

Vestea proastă este că numai în patru judeţe salariile nete trec de media naţională, de 2.484 de lei. Într-un top al celor mai bine plătiţi angajaţi, judeţul Cluj se află pe poziţia a doua, după Capitală, cu un salariu mediu net de 2.750 de lei, circa 610 euro. Performanţa oraşului de sub Feleac este remarcabilă având în vedere că a depăşit nivelul salariilor din Sofia şi din regiunea din jurul capitalei bulgăreşti şi a ajuns la nivelul unor localităţi mari din Polonia, precum oraşul Lublin. Pe podium urcă şi Ilfovul, perceput de către investitori ca o prelungire a Capitalei, cu un venit mediu net de 2.682 de lei. Câştiguri peste media naţională mai au şi locuitorii din Timiş şi Sibiu, zone unde îşi au sediile numeroase firme multinaţionale.

Bucureştiul pare a fi capitala altei ţări. Aici, salariile medii nete sunt de 3.228 de lei, circa 700 de euro, la fel ca în Vilnius, capitala Lituaniei, ţară unde salariul minim net este de 670 de euro. Câştigurile bucureştenilor sunt apropiate şi de cele ale locuitorilor din Budapesta, plătiţi cu 700 de euro, foarte puţin peste nivelul ţării.

565 de euro este salariul mediu net în România. Este al doilea cel mai mic din UE, după bulgari, care câştigă, în medie, 457 de euro. În Ungaria, salariul mediu net este de 635 de euro, în Cehia 938 de euro, iar în Polonia 1.013 euro. Cel mai bine plătiţi europeni sunt eleveţienii, care iau în mână, în medie, 4.370 de euro, iar cel mai prost, ucrainenii, care au un venit mediu net de 210 euro.

 

 

               

×
Subiecte în articol: harta salariilor salarii judete