x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hartia si plasticul, aruncate separat

Hartia si plasticul, aruncate separat

de Elena Stan    |    26 Iul 2005   •   00:00
Hartia si plasticul, aruncate separat

Romanii vor fi obligati sa sorteze deseurile in functie de tipul acestora: plastic, textile, hartie sau resturi menajere. Primii care isi vor sorta gunoaiele sunt bucurestenii. Cei care nu se vor conforma legii si vor amesteca in continuare gunoaiele vor fi amendati cu pana la 10 milioane de lei vechi.

De anul viitor, locuitorii Capitalei vor fi obligati sa colecteze selectiv deseurile, potrivit unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Acesta este un prim pas pentru ca Romania sa ajunga din urma tarile civilizate, unde colectarea selectiva a gunoaielor este deja o obisnuita. Bucurestenii vor fi primii care vor trebui sa arunce gunoiul separat: hartia intr-un loc, plasticul si PET-urile in alt recipient si resturile menajere separat.

Faptul ca nu vom mai avea voie sa aruncam gunoiul "la gramada" face parte din obligatiile pe care trebuie sa le indeplinim in vederea aderarii la UE, masura fiind reglementata si prin lege. "Introducerea colectarii selective a deseurilor se va face etapizat si va fi precedata de o ampla campanie de constientizare a populatiei", a declarat Magdalena Iuga, seful Serviciului de Salubritate din cadrul municipalitatii. Firmele de salubritate vor imparti saci de gunoi fiecarei asociatii, fiecare recipient fiind inscriptionat corespunzator tipului de deseu (menajer, pet, hartie). La blocuri, acolo unde ghena permite, vor fi amplasate containere speciale pentru colectarea selectiva a deseurilor. De asemenea, firmele de salubrizare vor fi obligate sa monteze pe strazi cosuri de gunoi compartimentate, pentru colectarea fiecarui tip de deseu.

HOTARARE. CGMB a luat aceaste masuri in urma hotararii Guvernului cu privire la gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Conform deciziei executivului atat producatorii cat si importatorii sunt responsabili de indeplinirea obiectivelor de colectare si reciclare a deseurilor rezultate din produsele aruncate pe piata. Neascultatorii vor plati la Fondul de Mediu 5.000 lei pentru un kilogram de ambalaje si 10.000 lei pentru kilogramul de anvelope, pentru cantitatile care nu sunt colectate, reciclate si valorificate.

Agentii economici care introduc pe piata produse in ambalaje reutilizabile au obligatia de a informa cetatenii despre incetarea reutilizarii unui anumit tip de ambalaj. De asemenea, au obligatia de a asigura preluarea acestora inca sase luni de la data incetarii utilizarii. Tot ei trebuie sa asigure valorificarea si reciclarea deseurilor de ambalaje prin mijloace proprii sau prin predarea acestora catre firmele autorizate.

SANCTIUNI. Amenda pentru agentii economici care nu raporteaza autoritatilor locale cantitatile de deseuri de ambalaje gestionate variaza de la 20 la 40 milioane de lei. De asemenea, institutiile publice, asociatiile si fundatiile care incalca aceste prevederi vor plati amenzi cuprinse intre 25- 50 de milioane de lei, iar persoanele care "amesteca" gunoaiele vor fi sanctionate cu 10 milioane de lei.

Pentru comerciantii care nu vor sa ramburseze cumparatorului valoarea ambalajului restituit, amenda este de la 30-60 de milioane de lei.

PRODUSE DIN RECICLARE
Din reciclarea deseurilor din PET se pot obtine fibre poliesterice. Acestea pot fi folosite in industria de tesaturi, de mobila, de mochete auto etc. "Pentru o jacheta sunt necesare 35 de sticle PET, iar pentru un tricou avem nevoie de 25 de sticle PET", spune Cristinel Dobrota, director general la Green Tech. "Deseurile de cauciuc sunt reciclate si folosite in fabricile de ciment, unde sunt arse in intregime, astfel scutindu-se foarte multi bani", a spus Rocsin Valentina, director general al societatii REMAT Bucuresti Nord. "In Romania a inceput industria ecologica, in care populatia este constienta ca deseurile trebuie sortate si reciclate", a spus Cristinel Dobrota.

DESEURI COLECTATE
In 2004 s-a colectat 4 milioane de tone de deseuri, de la populatie provenind aproape jumatate din cantitate. Pentru un kg de deseuri metalice feroase se platea anul trecut 4.100- 4.300 de lei, pentru cele de hartii- cartoane se platea 1.400- 1.600 de lei, iar pe deseurile de mase plastice s-a platit 4.200 de lei kg, la care s-a adaugat subventia de la Fondul de mediu, adica 9.600 de lei, numai pentru populatie, potrivit Hotararii Guvernului nr. 166/2004 pentru butelii PET. In prezent, Fondul de mediu nu mai acorda aceasta subventie, astfel incat cetateanul nu mai este stimulat sa mearga la centrele de reciclare.
×
Subiecte în articol: economic