x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prin hăţișul despăgubirilor: se fac plăți doar dacă sunt bani. Și nu prea sunt

Prin hăţișul despăgubirilor: se fac plăți doar dacă sunt bani. Și nu prea sunt

de Cristian Anton    |    25 Oct 2016   •   19:00
Prin hăţișul despăgubirilor: se fac plăți doar dacă sunt bani. Și nu prea sunt
Sursa foto: Adrian Manolache

În ritmul actual de lucru, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va soluţiona cele peste 42.000 de dosare înregistrate în următorii 24 de ani, anunţa Corpul de Control al premierului, în februarie. Şi, cum majoritatea celor îndreptăţiţi la despăgubiri sunt bătrâni, asistăm la un nou abuz al statului împotriva cetăţenilor săi. În plus, hăţişul legislativ prin care trebuie să treacă un beneficiar este înfiorător.

Atunci când auzi de ANRP, îţi vin în minte numai fraude, corupţie şi despăgubiri de sute de milioane de euro acordate samsarilor de proprietăţi. Există însă mii de oameni de simpli, bătrâni şi bolnavi, care depind de cei câţiva lei pe care statul trebuie să-i dea, dar nu o face la timp sau chiar deloc. Georgeta Bratu, de 72 de ani, din Brăila, încă aşteaptă să primească rata pe anul acesta din suma totală de 70.000 de lei. Nu pentru ea vrea banii, ci pentru fiica ei, de 49 de ani, bolnavă de cancer.

„M-am mutat la fiica mea, în Bucureşti, să am grijă de ea. Trebuia să înceapă chemoterapia, dar am cheltuit tot ce am avut pe operaţie. Aştept banii de la ANRP, poate reuşesc s-o salvez” Georgeta Bratu, 72 de ani.

Şi ca ea, beneficiari a unor sume derizorii faţă de ce primesc băieţii deştepţi ai ANRP, sunt prea mulţi.

Lanţul slăbiciunilor

O aberaţie este până şi modalitatea prin care beneficiarul unei despăgubiri află dacă a primit banii: exclusiv de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), prin introducerea numărului titlului pe care îl deţine, într-un motor de căutare internă. Gândiţi-vă acum la bătrânii de 70, 80 sau 90 de ani, de la ţară, adică majoritatea victimelor regimului comunist ce trebuie despăgubite de ANRP şi cât acces au ei la internet. Apoi, procedura în sine este o nebunie. ANRP emite titluri de plată către MFP, care face apoi plăţile în conturile deţinute de beneficiari la CEC Bank, iar banii se ridică apoi de la ghişeu. Potrivit legii, MFP este obligat să facă plăţile în maxim 180 de zile de la data emiterii titlurilor de plată de către ANRP. O marjă de eroare de şase luni care depăşeşte speranţa de viaţă a unui bolnav de cancer.  

„Cu privire la întrebarea dumneavoastră dacă pot exista sau au existat întârzieri în efectuarea plă?ilor de către Ministerul Finanțelor Publice, menționăm că nu ne-au fost semnalate astfel de cazuri”, răspuns al ANRP, la solicitarea redacţiei Jurnalul Naţional.

Am încercat să aflăm de ce există, totuşi, întârzieri la plată, precum cea sesizată de bătrâna din Brăila, motiv pentru care am întrebat MFP dacă există vreun criteriu după care virează banii către CEC, atunci când primeşte titluri de plată de la ANRP. „Vor fi procesate în ordinea cronologică primirii de la ANRP şi în limita creditelor bugetare deschise cu această destinaţie”, ne-a informat MFP, în urma unei solicitări trimise de redacţie. Altfel spus, plăteşte mai departe doar dacă are bani. Şi asta după 180 de zile. „Ministerul Finanțelor Publice nu intervine în niciun fel în ordinea de plată a titlurilor de plată”, a ţinut să precizeze instituţia. Care nu ne-a oferit însă nici un răspuns despre suma plăţilor efectuate până acum pe baza titlurilor ANRP. De asemenea, MFP nu ne-a spus care a fost cea mai mare şi cea mai mică plată făcută până acum şi nici câte persoane au beneficiat de plăţile efectuate, aşa cum am solicitat într-o cerere oficială, adresată în virtutea legii privind liberul acces la informaţiile de interes public.

„Ministerul Finanțelor Publice conform prevederilor legale, are obligația ca în termen de cel mult 180 de zile de la emiterea titlurilor de plată, sau 175 zile de la primirea acestora, să efectueze virarea sumelor aferente în contul de consemnări speciale deschis la CEC Bank la dispoziția beneficiarilor. Pentru transparența plăților efectuate de Ministerul Finanțelor Publice în baza titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, se publică pe site-ul instituției situația plăților titlurilor de plată (număr titlu de plată, serie titlu de plată, numărul și data ordinului de plată precum și numărul recipisei de consemnare necesar încasării banilor). Acest lucru se găsește pe pagina principală a site-ului Ministerului Finanțelor Publice secțiunea ”Verificare despăgubiri ANRP” - unde se poate verifica efectuarea de către MFP a plății unui titlu de plată precum și informații referitoare la toate plățile efectuate (informații de sineză)”- răspuns al MFP

59,5 milioane de lei, cea mai mare rată în 2016

Mai multe informaţii am primit de la ANRP. Care este însă doar prima verigă a hăţişului, pentru că nu de aici îşi iau banii, efectiv, beneficiarii despăgubirilor. „De la începutul anului și până în prezent, ANRP a emis titluri de plată în baza Legii nr. 165/2013 și Legii nr. 164/2014 în cuantum total de 731.492.268 lei pentru 30.623 de persoane”, ne-a transmis autoritatea. Potrivit ANRP, plăţile se efectuează în cinci tranşe anuale egale, iar cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 5.000 de lei, în cazul titlurilor de plată emise conform Legii nr. 165/2013, referitoare la imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, respectiv de 20.000 de lei în cazul titlurilor de plată emise conform Legii nr. 164/2014, dedicată cetățenilor și moștenitorilor cetățenilor care au deținut proprietăți în foste teritorii românești - Cadrilater, Basarabia și Bucovina de Nord. În răspunsul său, ANRP arată că „suma cea mai mare acordată pentru tranșa aferentă anului 2016 este în cuantum de 59.526.000 lei. Cea mai mică sumă consemnată pe un titlu de plată este în cuantum de 21 de lei. Această sumă este un rest de plată, având în vedere că titularului i-a fost emis anterior cel puțin un titlu de plată în cuantumul minim prevăzut de lege, respectiv 5.000 lei”.

Una uită să spună, cealaltă nu vrea

Una peste alta, nu există o evidenţă a banilor încasaţi efectiv de la ANRP şi nici a numărului de beneficiari, pentru că una e suma titlurilor emise de ANRP şi alta e ce au virat, până acum, cei de la MFP în conturile de la CEC Bank. Practic, cei 730 de milioane de lei au fost plătiţi doar pe hârtie, iar MFP nu a oferit un răspuns asupra stării de fapt, trimiţându-ne, pentru mai multe informaţii, la ANRP. Am încercat şi la CEC Bank să vedem care este situaţia plăţilor făcute de MFP, pe baza titlurilor emise de ANRP. Iar CEC ne-a tăiat-o scurt, invocând secretul profesional în domeniul bancar, faptul că oricum ei nu sunt instituţie publică şi ne-a trimis, pentru mai multe informaţii, la MFP.

 

×
Subiecte în articol: ANRP dosar anrp