x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica, acuzată că umflă preţul energiei

Hidroelectrica, acuzată că umflă preţul energiei

de Cristian Anton    |    11 Sep 2018   •   11:10
Hidroelectrica, acuzată că umflă preţul energiei

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România. Hidroelectrica este acuzată că a limitat cantitatea de energie comercializată pentru a obţine preţuri mai ridicate. Compania controlată de stat este una din cele mai profitabile din România. Pe de altă parte, preţul electricităţii a urcat abrupt în ultima lună, ţara noastră având cea mai scumpă energie din regiune.

„Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE)”, arată CC. Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică, respectiv principala piaţă spot de energie electrică din România, şi reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacţii cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este şi ziua de livrare). Preţul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preţ de referinţă în domeniul energiei electrice. 
 

„Analiza comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica SA se realizează în strânsă colaborare cu ANRE şi a avut drept punct de pornire variaţiile semnificative de preţ”, au explicat reprezentanţii Consiliului

Piaţa de echilibrare (PE) este, de asemenea, una dintre componentele pieţei angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport şi Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanţa producţie-consum în timp real, în scopul menţinerii siguranţei şi stabilităţii în funcţionare a sistemului energetic naţional. 

Inspecţii inopinate aprobate de judecători


În cadrul investigaţiei s-au efectuat inspecţii inopinate, aprobate de Curtea de Apel Bucureşti, la sediile societăţilor Hidroelectrica şi Transelectrica, iar documentele ridicate se află în analiză autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Transelectrica nu este parte vizată de investigaţie, inspecţia la sediul companiei realizându-se întrucât autoritatea de concurenţă a considerat că pot fi găsite date şi informaţii relevante pentru analiză efectuată, dată fiind calitatea să de administrator al pieţelor de servicii de echilibrare. Preţul energiei electrice PZU din România, de la bursa de specialitate OPCOM, a urcat recent cu aproape 40%, apropiindu-se de 100 de euro/MWh, fiind de departe cea mai scumpă din regiune.
 


 

 

 

×