x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica ne bagă în calamitate

Hidroelectrica ne bagă în calamitate

de Daniel Ionaşcu    |    21 Noi 2011   •   21:00
Hidroelectrica ne bagă în calamitate

Hidroelectrica a solicitat Agentiei Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) majorarea cu 50% a tarifelor pentru energia livrata populatiei de catre companie, ceea ce ar insemna o scumpire la consumatorii casnici de circa 10%.
'Intotdeauna am livrat pentru sectorul reglementat sub preturile comerciale, si chiar sub preturile de productie uneori. Obiectivul nostru este sa livram populatiei energie ief­ti­na, dar nu la nivel de jumatate de pret. Avem nevoie de acoperirea costurilor si sper ca vom fi intelesi. (...) Noi am dori sa crestem aceste preturi cu pana la 50%', a declarat ieri, directorul general al companiei, Constantin Trihenea. Masura ar putea duce in final la scumpirea electricitatii cu circa 10% pentru consumatorii casnici si micile companii, potrivit calculelor efectuate de Jurnalul National. Hidroelectrica livreaza momentan 4TWh pentru consumul populatiei, insa acesta este in total de 12 TWh. Diferenta este acoperita de sectoarele nuclear si termo. Pe langa cosul de productie se mai adauga pana la pretul final si diverse tarife de distributie si transport. Acum Hidroelectrica vinde la un pret situat in jurul a 70 lei/MWh, iar o majorare ar duce pretul la 100 de lei/MWh. Trihenea a mai completat ca autoritatea nu a parut foarte dornica sa acorde majorarea. Reprezentantii ANRE au precizat pentru Jurnalul National ca de la Hidroelectrica nu a sosit momentan nici un document scris si toate solicitarile vor fi luate in discutie la sfarsitul lunii decembrie.
Ultima majorare de pret la curent pentru populatie a avut loc in luna aprilie, cand electricitatea s-a scumpit cu circa 4,5%, ca urmare a includerii in factura a unei scheme de sustinere a cogenerarii de inalta eficienta.
Seceta a redus productia Hidroelectrica la jumatate din cat era normal. Compania a invocat clauza de forta majora si a taiat contractele cu furnizorii si combinatele industriale cu acelasi procent cu care s-a redus productia. Dupa ce anul trecut a avut o productie-record de 19,5 TWh, in acest an compania es­ti­meaza o productie de 15 TWh. Ba mai mult, Trihenea a previzionat 15 TWh si pentru 2012, astfel ca se poate spune ca 'forta majora' se va intinde pe tot anul viitor. Cum Hidroelectrica nu a mai putut sa-si onoreze contractele, Dispeceratul Energetic National a pornit capacitati termo pentru a inlocui diferenta de energie. Insa aceasta este mai scumpa, iar unele societati si-au depasit cotele alocate pentru certificate de emisii.

Energie mai scumpa pentru 'baietii destepti'
Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate din tara, va renegocia pentru 2012 cu traderii de energie atat preturile la contractele bi­la­te­­rale, cat si cantitatile livrate, in caz contrar compania amenintand cu ruperea contractelor si actiuni in justitie. Preturile ar putea creste 'pana la niveluri apropiate de cele ale pietei', in vreme ce cantitatile ar putea fi di­mi­nuate cu 15%, a spus Trihenea. Comisia Europeana a demarat re­cent o investigatie asupra Hidroelectrica in privinta contrac­te­lor pentru energia acordata Alro, ArcelorMittal si furnizorilor. Euro­pe­nii au suspiciuni ca acestea sunt ajutoare de stat.

×