x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hitul verii la Mamaia! La hotelul lui Mazăre s-a cazat Antifrauda

Hitul verii la Mamaia! La hotelul lui Mazăre s-a cazat Antifrauda

de Cristian Anton    |    03 Apr 2018   •   08:59
Hitul verii la Mamaia! La hotelul lui Mazăre s-a cazat Antifrauda

Serviciul Antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Programul Operaţional Regional efectuează verificări oficiale ale unor suspiciuni de fraudă cu fonduri europene la hotelul din Mamaia patronat de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Ancheta vine în contextul în care firma Xenoti SRL a intrat în insolvenţă, deşi a beneficiat de fonduri UE. Culmea, patronii au dat vina pe criza financiară, în condiţiile în care au primit 17 milioane de lei pentru a-şi consolida business-ul. În plus, moştenitoarele lui Gheorghe Cârciog, defunctul asociat al lui Mazăre, suspectează şi ele falimentarea intenţionată a hotelului, iar instanţa le-a dat dreptate, cerând o reevaluare a cauzelor care au dus la insolvenţă.

“În data de 29.11.2017, Serviciul Constatare Nereguli şi Antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Programul Operaţional Regional a adus la cunoştinţa debitoarei faptul că la nivelul acestui serviciu a fost înregistrată sesizarea de neregulă SNMA nr. 135066/30.10.2017 privind starea de insolvenţă a Xenoti SRL, conţinând constatări cu implicaţii financiare asupra contractului de finanţare nr. 731/10.05.2010 proiect cod SMIS 3842 “Modernizare, extidere şi supraetajare Complex Flora- Zona A Staţiunea Mamaia” şi s-a început, în baza prevederilor legale, activitatea de verificare a suspiciunii sesizate”, se arată în dosarul de insolvenţă aflat pe rolul Tribunalului Constanţa.

16.990.455,20 lei fonduri europene a primit Xenoti SRL în 2010, prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013 Axa Prioritară 5- Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului

Ulterior, debitoarea a transmis doar o parte din documentele solicitate, iar pe 12.01.2018 Serviciul Constatare Nereguli şi Antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Programul Operaţional Regional (din Ministerul Dezvoltării Regionale) a cerut administratorului judiciar informaţii suplimentare.  

Moştenitoarele lui Cârciog îi suspectează pe asociaţii tatălui

Xenoti SRL este deţinută, în proporţii egale, de Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinsky şi moştenitoarele defunctului Gheorghe Cârciog. În noiembrie 2017, Mirela Daniela şi Elena Maria Cârciog au contestat raportul privind cauzele insolvenţei Xenoti SRL, „întrucât Raportul nr. 5442/17.03.2017 este întemeiat pe aspecte de fapt neverificate şi/sau împrejurări care nu au fost avute în vedere de către administratorul judiciar (…) nu prezintă o analiză amănunţită asupra cauzelor si condiţiilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, cauzele menţionate fiind la nivel general ca fiind prezenţa crizei financiare din anul 2009 la nivel naţional cât si la nivel internaţional, fiind greu de crezut că, la 7 ani de la apariţia acesteia pe piaţa bursieră şi bancară, ar mai prezenta relevanţă în domeniul hotelier”.

Moştenitoarele lui Cârciog cer şi verificarea modului în care Xenoti SRL a preluat o datorie de 1,75 milioane lei de la Sorin Strutinsky, dar şi decontări de 2,45 milioane lei pentru firme ale acestuia

Fiicele lui Cârciog cer „obţinerea unei analize veridice, temeinice si conforme realităţii a activităţii societăţii debitoare”, întrucât „nu au fost analizate nici contractele de împrumut bancar asumate de societatea debitoare aflate în curs de derulare si nici contractual de accesare a fondurilor Regio nerambursabile, nefiind oferite explicaţii sau efectuată o analiză a acestor operaţiuni esenţiale care au grevat patrimoniul debitoarei”.

Câr ar scoate Mazăre din hotel

Xenoti SRL, firma care admiistrează Complexul Flora din Mamaia, a intrat în insolvenţă în ianuarie 2017, cu datorii de 22.996.112,06 lei către aproape 50 de creditori. Cel mai important este Banca Transilvania, care are de recuperat 11,7 milioane lei, dar pe listă se mai află şi firme controlate de aceeaşi asociaţi, precum Conpress Group- 3,6 milioane lei, Conpress Holding- 200.000 lei, Telegraf Advertising- 173.000 lei, Tutun şi Ziare- 628.000 lei. De asemenea, Radu Mazăre s-a înscris la masa credală a hotelului său cu peste 1,5 milioane lei, Nicuşor Constantinescu cu 400.000 lei şi Sorin Strutinsky cu aproape 700.000 lei. Singurul asociat care nu ar avea nimic de câştigat de pe urma falimentului Xenoti SRL ar fi defunctul Gheorghe Cârciog, respectiv fiicele sale moştenitoare. Hotelul care s-a cerut în insolvenţă deşi a primit fonduri europene impresionante, în plină criză, a raportat pentru anul 2016 afaceri de 8,3 milioane lei şi pierderi de 231.000 lei, cu 89 angajaţi.

Mazăre cere azil în Madagscar

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, au fost timp de un deceniu şi jumătate, până în 2015, cei mai puternici oameni din Constanţa şi printre cei mai influenţi lideri PSD din România. În decembrie 2017, Mazăre a fugit din ţară şi a cerut azil politic în Madagascar, unde deţine un resort de lux, transmiţând că este o ţintă nevinovată a statului paralel. Radu Mazăre face obiectul a opt dosare penale, în cel mai important dintre ele fiind condamnat, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare pentru retrocedări ilegale cu un prejudiciu de 114 milioane de euro. Sentinţa nu este definitivă şi survine după un proces care a durat mai bine de nouă ani.

Pedeapsă record pentru Constantinescu

Nicuşor Constantinescu a fost achitat definitiv, luna trecută, într-un dosar în care fusese condamnat iniţial la şase ani de închisoare. Fostul lider PSD a rămas însă după gratii, unde ispăşeşte o altă pedeapsă, de cinci ani. În paralel, Constantinescu a mai fost condamnat la trei ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor sus-menţionat, dar şi la o pedeapsă record, de 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar, aflat acum în stare de recurs. La rândul său, Sorin Strutinsky, considerat trezorierul tandemului Mazăre- Constantinescu, a fost condamnat în decembrie 2017 la şapte ani şi patru luni pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, decizia nefiind definitivă. Strutinsky este judecat şi alte dosare care îi vizează pe asociaţii săi.

 

 

 

×