x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hotel de lux, lăsat moştenire săracilor

Hotel de lux, lăsat moştenire săracilor

de Anca Aldea    |    23 Iul 2009   •   00:00
Hotel de lux, lăsat moştenire săracilor
Sursa foto: Jaques Munch/AFP/MEDIAFAX

Hotelul Negresco din Nisa, o destinaţie de vacanţă aleasă de vedetele cinematografiei, de milionari, de membri ai caselor regale şi de sovietici, urmează să ajungă pe mâinile... săracilor.



Asta pentru că actuala sa proprietară, Jeanne Augier, în vârstă de 86 de ani, şi-a schimbat recent testamentul, cerând ca după moartea sa hotelul să fie transferat unei organizaţii caritabile care salvează oameni fără adăpost şi animale abandonate, informează Agerpres, citând un articol apărut în ziarul britanic The Independent. Animalele părăsite şi oamenii săraci nu vor fi cazaţi în cele 141 de dormitoare şi apartamente, ale căror preţuri sunt cuprinse între 290 şi 1.880 euro pe noapte.

Însă dreptul de proprietate şi profiturile hotelului vor fi virate în conturile fundaţiei Mesange-Augier-Negresco, create de Jeanne Augier. Femeia - scrie The Independent - îşi doreşte să-i ajute pe cei nefericiţi, fie ei oameni sau animale, să-i păstreze pe cei 260 de angajaţi ai hotelului şi să nu permită ca Hotelul Negresco să încapă pe mâinile unui lanţ hotelier internaţional.

"Aceasta este casa mea, iar membrii personalului sunt copiii mei. Am primit zeci de oferte din partea unor grupuri hoteliere internaţionale, unele dintre ele chiar foarte atrăgătoare. Însă nu am fost tentată şi, la 86 de ani, nimeni nu mă va face să mă răzgândesc. Vreau ca hotelul să-şi păstreze sufletul şi să rămână proprietate franceză. Aici totul e autentic, nimic nu e fals", a declarat Augier.

CONSTRUIT DE UN ROMÂN
Hotelul a fost construit de românul Henri Negresco, în 1913. s-a vrut de la bun început o minune a modernităţii, echipat cu varianta timpurie a aspiratorului şi cu un sistem de tuburi pneumatice prin care erau distribuite scrisorile către fiecare cameră. Primul război mondial, în timpul căruia hotelul a fost transformat în spital, a contribuit la falimentarea proprietarului său. A urmat o redresare, în anii 1920 şi 1930, hotelul devenind cel mai elegant de pe Coasta de Azur, însă a suferit o nouă cădere în timpul celui de-al doilea război mondial şi după acesta.

PERLA NISEI
Hotelul Negresco poate fi considerat perla Nisei - în impresionantul palat se găsesc, între altele, un candelabru creat de Gustav Eiffel, cuverturi din blană de nurcă în fiecare cameră, precum şi un portret al regelui Ludovic al XIV-lea, aşa cum mai există doar la Luvru şi în Palatul de la Versailles.

La mijlocul secolului trecut, Hotelul Negresco era singura clădire civilă din Nisa ale cărei lifturi erau suficient de mari pentru a permite ca mama paralizată a lui Jeanne Augier să poată fi scoasă la aer pe un pat.

Hotelul este unul dintre marile simboluri ale Promenade des Anglais, artera principală care însoţeşte faleza Nisei. Cele mai multe dintre camerele sale au vedere la mare, iar hotelul deţine o fâşie proprie de plajă, un restaurant elegant şi o sală pentru recepţie cu o vedere superbă spre Golful Îngerilor, scrie The Independent.

×
Subiecte în articol: economic hotelul