x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hotelurile Dacia şi Domogled din Băile Herculane, jucate la ruleta sindicatelor  şi ruinate

Hotelurile Dacia şi Domogled din Băile Herculane, jucate la ruleta sindicatelor  şi ruinate

de Adrian Stoica    |    11 Ian 2018   •   14:59
Hotelurile Dacia şi Domogled din Băile Herculane, jucate la ruleta sindicatelor  şi ruinate

Altă dată un punct de atracţie pe harta turistică a României, statiunea Băile Herculane, a ajuns acum o ruină. Hotelurile  Dacia și Domogled, aflate în administrarea  CNSLR-Frăția, nu fac nici ele excepţie de la dezastrul în care s-a scufundat această staţiune. Urmele fanariotismului sindical, patronat în staţiunea Băile Herculane de Liviu Luca, aflat în prezent la închisoare, sunt vizibile peste tot.

 

Lipsa investiţiilor în cele două hoteluri, preluate ilegal de CNSLR-Fraţia din patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), deşi aceasta, legal nu a fost desfiinţată niciodată, a făcut ca din cele 1.400 de camere un număr de 750 să fie închise în urma unui control al inspectorilor de la  Autoritatea Națională pentru Turism. Potrivit unui comunicat al Confederaţiei Generale a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR), majoritatea camerelor rămase au fost retrogradate la două stele, deşi în urmă cu zece ani toate erau de trei stele. De asemenea, terasele celor două hotelurile, fiecare cu cateva sute de locuri, fabrica de pâine care funcţiona în incinta unuia dintre ele, sunt închise.

Totul începe cu un furt

În 1992 confederaţiile sindicale apărute imediat după 1990, au înfiinţat societatea de turism SIND România SRL, cu capital social 40% în numerar   (fondurile lichide sustrase printr-o escrocherie juridică din conturile Comitetului Central al UGSR) şi 60% în natură ( imobilele sustrase tot din patromoniul CC al UGSR). Ulterior, în anul 1993 CNSLR a fuzionat cu CSI Frăţia, rezultând CNSLR-Frăţia, iar în perioada următoare au apărut BNS şi CSDR, care au preluat părţi sociale din SIND România după cum urmează: 37% CNSLR-Frăţia, 28% Cartel ALFA, 17,% BNS şi 17,5% CSDR Hotelurile Dacia și Domogled din staţiunea Băile Herculane au fost furate din patrimoniul UGSR de către CNSLR-Frăţia.

 

După 27 de ani de gestiune sindicală frauduloasă, liderii CNSLR-Frăţia se pot lăuda că au transformat  hoteluri dacia şi Domogled în ruine.

 

Un contract suspect

Ulterior, Sind Tour Trading, societatea de turism înfiinţată de  CNSLR-Frăția, a încheiat un contract de închiriere cu societatea Tour Mirinvest din Timişoara prin care aceasta obţine dreptul de a gestiona cele două active de turism pe o perioadă de nouă ani. „Cum au fost gestionate hotelurile Dacia şi Domogled se vede din raportările financiare. De la un profit net de 1-3 milioane de euro pe an înainte de semnarea contractului menţionat, la sfârşitul anului 2016 raportau un profit net de numai 15.000 de euro. Şi totul s-a petrecut sub ochii îngăduitori ai şefilor confederaţiei CNSLR-Frăţia”, spun reprezentanţii CGM-UGSR. Evident, se pune întrebarea de ce nu au intervenit când era evident că firma  Tour Mirinvest urmărea cu totul şi cu totul alte scopuri decât buna gestionare a celor două hoteluri. Abia în primăvara anului trecut, în urma unor procese, cele două hoteluri revin în administrarea sindicatelor, dar într-o stare accentuantă de degradare. Cei care au încercat la vremea respectivă să se opună încheirii contractului cu firma  Tour Mirinvest din Timişoara au fost rapid eliminaţi de către Liviu Luca care era preşedintele AGA la Sind Tour Trading din partea CNSLR-Fraţia.

UGSR, proprietarul de drept al hotelurilor

Construirea celor hotelurilor, Dacia şi Domogled, s-a făcut în baza Hotărârii Consiliului de Miniştrii nr. 364 din data de 9 aprilie 1973 şi a Hotărârii Consiliului de Miniştrii nr. 1505 din data de 30 octombrie 1970 (în facsimil documentele). Potrivit acestei hotărâri, proprietarul noului complex balnear era Uniunea Generală a Sindicatelor din România, investiţia, care era evaluată la acea dată la suma de 74.000 lei, fiind realizată din fondurile proprii ale UGSR. După 1990, baza a ajuns ilegal în stăpânirea CNSLR-Frăţia, deşi UGSR nu a fost desfiinţat niciodată, continuatorul său de astăzi recunoscut de justiţia română, CGM-UGSR fiind proprietarul de drept al celor două active turistice. “Niciuna din cele patru confederaţii sindicale care au preluat patrimoniul UGSR nu poate rezolva problema refacerii bazei turistice pe care au distrus-o, pentru ca la cadastru proprietar apare UGSR. Aceeaşi situaţie este valabilă pentru toate obiectivele de patrimoniu. Cu toate că instanţa, conform prevederilor Legii nr. 62/2011, ne-a recunoscut calitatea de continuator al UGSR, suntem permanent atacaţi pe nedrept de către reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale, cu încălcări flagrante ale legii şi cu susţinerea unora certaţi cu legea, care încă mai cred că se mai poate aşa. Se înşală fiindcă, indiferent de situaţie, vom rezista şi vom face totul pentru aflarea adevărului. Situaţia juridică a patrimoniului trebuie soluţionată şi trebuie să revină proprietarului de drept. Patrimoniul nu este o vacă de muls care să aducă beneficii unora, el trebuie să rămână intact, conform convenţiei de la San Francisco, nu vândut, nu în paragină, nu folosit pentru interese personale”, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţiei Generale a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România, confederaţie căreia justiţia i-a acordat personalitate juridică (conform prevederilor Legii nr. 62/2011) şi i-a recunoscut calitatea de continuator al UGSR, devenind astfel proprietarul de drept al bunurilor luate în 1989 prin fraudă de noile confederaţii sindicale apărute.

 

×
Subiecte în articol: băile herculane