x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hub gazier în România ! Transgaz și CEGH Austria vor înființa o firmă mixtă

Hub gazier în România ! Transgaz și CEGH Austria vor înființa o firmă mixtă

01 Oct 2019   •   11:51
Hub gazier în România ! Transgaz și CEGH Austria vor înființa o firmă mixtă
Sursa foto: zorandimzr/Getty Images/iStockphoto

Operatorul de transport şi sistem (OTS) din România, Transgaz, şi Austrian Central European Gas Hub (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare din Austria, au semnat un acord de cooperare pentru înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020.

Romanian Gas Hub va fi o companie mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT). Transgaz va deţine 51% din acţiuni, iar CEGH 49%. Transgaz va nominaliza directorul general, iar CEGH va numi directorul general adjunct.

Acordul de cooperare a fost semnat din partea Transgaz România de Ion Sterian, director general, iar din partea Central European Gas Hub de Gottfried Steiner, CEO. Ulterior semnării contractului vor începe demersurile pentru înfiinţarea Romanian Gas Hub, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe) şi va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT).

România are o reţea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al producţiei interne de gaze naturale de aproximativ 10 miliarde de metri cubi/an şi un consum de aproximativ 11 miliarde de metri cubi/an. Reţeaua este operată în mod profesionist de Transgaz şi dispune de cele mai bune condiţii esenţiale pentru crearea unui hub de gaze funcţional, lichid şi bine acceptat pe piaţa energetică.

Central European Gas Hub AG (CEGH) este operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare (PVT) din Austria şi asigură o platformă de nominalizare a gazelor pentru companii internaţionale. Produsele de pe Bursa Gazieră pentru piaţa austriacă şi cehă sunt oferite pe platforma PEGAS, prin cooperare între Powernext şi CEGH. CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) şi Eustream (15%) și este una dintre platformele de tranzacţionare de top din Europa Centrală, cu volume nominalizate de 659 TWh de gaze naturale în PVT CEGH şi un volum comercializat de 133 TWh pe piaţa bursieră de gaze PEGAS CEGH (2018).

SNTGN Transgaz SA este unicul operator al Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale (SNT) care asigură transportul a peste 90% din gazul natural consumat în România. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti, 58.5097% din acţiuni sunt deţinute de statul român, prin Ministerul Economiei, iar 41,4903% (free-float) de acţionari minoritari. Operează o reţea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totală de transport de 30 miliarde de mc şi a gestionat în anul 2018 o cantitate de 13,07 miliarde de mc. gaze naturale. În calitate de operator de sistem şi de transport gaze naturale certificat conform celui de- Al Treilea Pachet Energetic, din iulie 2010 Transgaz este membru ENTSOG.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: hub gazier