x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ilie Carabulea, ridicat de DNA pentru mită şi trafic de influenţă. Patronul Carpatica Asigurări a fost condamnat în 2012 la 1,5 ani de închisoare cu executare tot pentru dare de mită

Ilie Carabulea, ridicat de DNA pentru mită şi trafic de influenţă. Patronul Carpatica Asigurări a fost condamnat în 2012 la 1,5 ani de închisoare cu executare tot pentru dare de mită

de Elena Stan    |    28 Ian 2014   •   18:36
Ilie Carabulea, ridicat de DNA pentru mită şi trafic de influenţă. Patronul Carpatica Asigurări a fost condamnat în 2012 la 1,5 ani de închisoare cu executare tot pentru dare de mită
Sursa foto: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto

 Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, patronul societăţii Carpatica Asigurări, a fost ridicat, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a fost dus la audieri, în cadrul unei anchete privind fapte de corupţie în care sunt implicaţi şi funcţionari din domeniul supravegherii asigurărilor. Carabulea împreună cu Radu Mustăţea şi Marian Mîrzac, foşti directori ai companiei Carpatica, deveniţi membrii în consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, alături de mai multe persoane au fost audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit DNA, persoanele implicate în acest dosar sunt suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals. Comunicatul DNA nu dă detalii despre sumele care ar fi fost date ca mită şi nici despre modalitatea în care au acţionat cei trei.

Potrivit unor surse judiciare, Carpatica Asigurări, controlată de Ilie Carabulea, ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, însă această operaţiune nu s-a mai efectuat. Deoarece Carpatica nu a mai efectuat majorarea de capital, ASF ar fi treuit să-i suspende activitatea pe piaţa de asigurări. Cu sprijinul lui Mustăţea şi Mîrzac, care au influenţat controlul ASF la compania Carpatica Asig, acesteia nu i-a mai fost suspendată activitatea pe piaţa asigurărilor. Aceleaşi surse arată că Mîrzac îi transmitea informaţii lui Carabulea prin intermediul lui Mustăţea.

Procurorii DNA au făcut, ieri, mai multe percheziţii în Bucureşti şi Sibiu la sedii ale Carpatica Asigurări, precum şi la locuinţele omului de afaceri Ilie Carabulea, dar şi ale membrilor familiei acestuia. De la locuinţa din Sibiu a fiului lui Carabulea anchetatorii au ridicat mai multe documente. Acţiunea procurorilor DNA este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Închis pentru mită
În aprilie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Carabulea la un an şi şase luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită. El a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea - director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită. Omul căruia Carabulea i-a oferit mită constând în contravaloarea reviziei unei maşini şi i-a cumpărat astfel influenţa este Nicuşor Florin Apostu, fostul prim procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu. Apostu a fost condamnat în acelaşi dosar la cinci ani de închisoare cu executare pentru cinci fapte de luare de mită, două fapte de trafic de influenţă şi circa 130 de fapte fals şi uz de fals. În acelaşi dosar a fost condamnat şI Tiberiu Narcis Popescu, fost ofiţer activ în cadrul SRI Sibiu, care a primit 2 ani şi 6 luni închisoare pentru dare de mită, complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului şi complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Carabulea a fost eliberat condiţionat în octombrie 2012. Colegii de penitenţă îl alintau cu numele “Uncheşul”.

ASF colaborează cu DNA
Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus la dispoziţia DNA date despre compania de asigurări verificată, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, absorbită în aprilie 2013 de ASF. Banca Comercială Carpatica a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un comunicat în care precizează că "evenimentele nu interferează în niciun fel cu activitatea normală" a băncii.

×
Subiecte în articol: ilie carabulea