x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM-urile către Boc: Nu suntem şobolani!

IMM-urile către Boc: Nu suntem şobolani!

de Irina Crudu    |    01 Feb 2010   •   00:00

Măsurile luate de actualul Guvern nu vor duce decât la stimularea evaziunii fiscale, decapitalizarea firmelor şi la creşterea şomajului sunt de părere reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care acuză totodată "declaraţia ruşinoasă" a prim-ministrului Boc, potrivit căreia a "deratizat economia României".

"Promisiunile din campanie eu fost pur şi simplu aruncate la coşul de gunoi. Nu se mai vorbeşte nimic de suspendarea cotei unice care ne-a fost promisă. Iar domnul Boc ar trebui să-şi asume declaraţiile ruşinoase pentru dânsul. Nu suntem şobolani să ne "deratizeze". Poate era mai bine să deratizeze acasă la dumnealui. Nu înţeleg de ce trebuie tăiată întreaga pădure pentru nişte uscături", a declarat Marian Filimon, vicepreşedinte al organizaţiei patronale CNIPMMR.

Potrivit acestora, măsurile fiscale din România sunt făcute cu o lipsă totală de profesionalism, fără a se face şi o analiză de impact, nici economic, nici social. "Vom rămâne o ţară de consumatori", au declarat reprezentanţii Consiliului Naţional pentru IMM-uri. Iar impozitul de 16% pe profit va încuraja IMM-urile să-şi ascundă profitul. Mai ales că acest impozit este aplicat pe profitul contabil, nu pe cel real", au adăugat ei.

Totodată, micile întreprinderi care au profit ar putea opta pentru mutarea operaţiunilor în Bulgaria unde taxele şi impozitele sunt mai permisibile dezvoltării.

Măsuri de salvare
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România va propune o serie de măsuri prin care s-ar putea îmbunătăţi mediul de afaceri. Scăderea majorării de întârziere a societăţilor comerciale care nu efectuează plata la termen a obligaţiilor fiscale de la 0,1% pentru fiecare zi de întârziere la 0,05%, adică la nivelul din 2005.

"Nu e normal ca înainte de perioada dificilă în care se află economia ţării majorările să fie de 0,05%, iar acum, pe timp de criză, când situaţia este cum este, majorările să fie duble", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Potrivit acestuia, dobânda plătită este de 36,5% pe an, dublă faţă de dobânda cea mai ridicată de la bănci.

Alte măsuri propuse de Consiliu sunt prelungirea termenelor de plată cu 60 de zile pentru microîntreprinderi şi cu 30 de zile pentru IMM-uri, precum şi scutirea de plată a majorărilor de întârziere pentru IMM-urile care au înregistrat creanţe bugetare în 2009 şi care vor achita debitele până cel târziu la data de 1 iunie 2010.

×
Subiecte în articol: redactie