x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM-urile, despre taxa pe lăcomie: băncile şi-o cam căutau

IMM-urile, despre taxa pe lăcomie: băncile şi-o cam căutau

de Giulia Anghel    |    22 Ian 2019   •   10:10
IMM-urile, despre taxa pe lăcomie: băncile şi-o cam căutau

„Taxa pe lăcomie”, introdusă peste noapte de Guvern la sfârșitul anului trecut, a stârnit reacții dure în mediul de afaceri românesc. Unele bănci au anunțat că vor opri investițiile și achizițiile, altele au declarat că își vor muta activele în străinătate, altele că vor înăspri creditarea. Cu toate că taxa impusă băncilor îi va afecta și pe ei, antreprenorii nu sunt cu totul împotriva supraimpozitării instituțiilor bancare.

Patru din zece IMM-uri sunt de acord cu taxa pe activele băncilor, după cum arată un sondaj al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – CNIPMMR. „S-a greşit mult şi în sectorul bancar şi-acum suferim cu toţii de această taxă”, a spus președintele Consiliului, Florin Jianu. În opinia sa, principala cauză pentru care antreprenorii susțin această taxă este ruptura care s-a produs între bănci și companii. Taxa pe activele băncilor, calculată în funcție de indicele ROBOR, este prevăzută în OUG 114 de la sfârșitul anului trecut.

61,3% din antreprenorii nu sunt de acord cu taxa pe lăcomie, în timp ce 38,7% au declarat că vor aplicarea supraimpozitării băncilor

Antreprenorii preferă Bulgaria

Unii reprezentanți ai mediului de afaceri se gândesc să-și mute firmele în Bulgaria, întrucât această țară nu a modificat nimic în domeniul fiscal în ultimii 12 ani. „Colegii ne-au rugat să analizăm o potenţială întâlnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria şi să iniţiem un dialog cu privire la posibilitatea mutării unor activităţi din România”, a spus Florin Jianu.

Aceștia dezaprobă și incapacitatea Guvernului de a adopta un proiect al bugetului de stat pe 2019. Președintele CNIPMMR spune că ministrul Finanțelor nu a discutat cu părțile afectate despre modificările aduse de ordonanță și dezaprobă insecuritatea fiscală în care se află astăzi țara.

Oamenii de afaceri nu sunt de acord cu suprataxarea companiilor de telecomunicații – 66,2%, iar 74.30% dezaprobă salariul minim pe economie diferențiat. Eliminarea mai multor domenii de activitate care foloseau ocazional munca necalificată este dezaprobată de 83.3% din antrenprenori, în timp ce 78.7% consideră că suprataxarea companiilor din energie va duce la creșterea prețurilor. Potrivit studiului, creșterea salariului minim ar trebui susținută de scăderea fiscalității – 64%, simplificarea birocrației – 52%, stimularea investițiilor – 48%, impozit zero la salariul minim – 44%.

 

 

 

×
Subiecte în articol: taxa pe lacomie