x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM-urile trebuie sa joace dupa regulile UE

IMM-urile trebuie sa joace dupa regulile UE

04 Iun 2004   •   00:00

Costurile aderarii la Uniunea Europeana vor fi mari, iar intreprinderile mijloci trebuie sa faca eforturi pentru a fi competitive pe piata comunitara.

IOHANNA ONACA

Intreprinderile trebuie insa sa faca eforturi pentru a rezista pe piata comunitara. "Regulile de pe piata unica nu se negociaza, ele vor fi aplicate cu strictete. Circa 80% din comertul Romaniei se desfasoara in Uniunea Europeana, iar contributia IMM-urilor in acest sens este semnificativa. Potentialul este important, dar trebuie facute eforturi pentru integrare", a afirmat Alexandru Farcas. "Raportul costuri-profituri va depinde de cum vom folosi procesul de integrare in folosul nostru", a declarat Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).

Statul sa-si plateasca datoriile

Birocratia, coruptia si nerespectarea legilor sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta intreprinderile mici si mijlocii din Romania. "Statul ar trebui sa isi plateasca datoriile catre intreprinzatori. Ar trebui gasita o metoda de compensare a datoriilor pe care le au intreprinzatorii catre stat cu cele ale statului catre agentii economici", a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Asociatiei Agentilor Economici cu Capital Privat din Braila. Intreprinzatorii se mai plang de nerestituirea TVA, dar si de lipsa mijloacelor de informare privind integrarea in UE.

Ghid pentru micii intreprinzatori

"Intentionam sa publicam mai multe materiale pentru toate sectoarele privind integrarea. Din pacate este un interes scazut din partea mediului de afaceri", a declarat Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC. Pentru a facilita procesul de integrare pentru IMM-uri, trebuie sa cream un mediu de afaceri cat mai prietenos cu scopul de a atrage investitii si de a intra si pe pietele europene, a mai spus Chirovici.

Sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii

Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii primeste asistenta tehnica printr-un proiect PHARE pentru dezvoltare. Programul cuprinde evaluarea nevoilor IMM, formularea de politici in domeniu, pregatirea IMM-urilor si a cooperatiei pentru integrare si stimularea spiritului antreprenorial. Prin proiectul de asistenta are in vedere realizarea unui studiu despre impactul integrarii asupra IMM, precum si a unui plan de actiune pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor.
×
Subiecte în articol: economic