x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliar - Parcarea ridica pretul caselor

Imobiliar - Parcarea ridica pretul caselor

de Daniela Ivan    |    17 Feb 2007   •   00:00
Imobiliar - Parcarea ridica pretul caselor

Suprafetele mari si costul unui garaj fac ca apartamentele noi din cartierele bucurestene sa coste cu 20.000-30.000 de euro mai mult decat cele din blocurile vechi.

Proiectele de apartamente din cartierele rezidentiale care se ridica in tot Bucurestiul sunt doar pentru romanii foarte bogati si pentru investitorii straini. Din start acestea sunt concepute la un standard cu mult peste cel al clasei medii din Romania. Din cele 35 de proiecte expuse la Targul Imobiliar Condominium, numai trei aveau si garsoniere, insa acestea erau deja contractate.

SUPRAFETE. Daca o garsoniera intr-un bloc vechi are 33-40 de metri patrati, una noua poate avea 50-60 de mp. La doua camere, suprafetele apartamentelor vechi variaza intre 50-60 mp, dar un apartament nou poate avea intre 60-90 mp. Daca vorbim de trei camere intr-un bloc vechi, suprafata apartamentului nu depaseste 70 mp, pe cand la un apartament intr-o cladire noua suprafetele pot ajunge pana la 120 mp. Preturile locuintelor noi sunt si ele pe masura. Un apartament cu doua camere poate fi contractat cu preturi care pleaca de la 65.000 de euro plus TVA si ajunge la 130.000 euro plus TVA. La aceste costuri se mai adauga si pretul unui garaj, care este in jur de 15.000 de euro. Cu toate astea, suprafetele locuibile nu sunt chiar atat de mari, deoarece in proiectele prezentate intra si spatiile comune, casa scarilor, liftul etc. Mai mult, in pret intra si terasele, care la cele mai multe din proiecte sunt evaluate tot la 1.200-1.300 de euro/mp, plus TVA.

PROFITURI. Dezvoltatorii proiectelor imobiliare se orienteaza catre romanii care castiga peste 2.500-3.000 de euro pe familie sau catre strainii care investesc in piata imobiliara romaneasca, spun reprezentantii companiilor care se ocupa cu vanzarea acestor apartamente. Ei explica ca oamenii pentru care se construieste doresc sa cumpere locuinte intr-un bloc aeri-sit, cu paza, cu sala de fitness la parter, cu parcare subterana. Deocamdata nu exista proiecte imobiliare pe segmentul popular care sa concureze apartamentele vechi si acesta este si motivul pentru care locuintele din blocurile comuniste se scumpesc foarte mult.

STUDIU ARAI
Pretul apartamentelor a crescut de zece ori in ultimii trei ani, releva un studiu al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). In acest interval, pretul pe metru patrat al unui apartament vechi a crescut de zece ori si a ajuns de la 100 de euro la 900 si chiar 1.000 de euro/mp. Profilul clientului care achizitioneaza apartamente de pe piata imobiliara, pe segmentul mediu arata ca acesta are varsta cuprinsa intre 25-29 de ani si un venitul mediu de circa 1.500 de euro/ luna. In schimb, pentru locuintele de lux opteaza clientii cu varste intre 30-45 de ani, iar 50% dintre ei au un venit cuprins intre 2.000-4.000 de euro, iar 20% au un venit de peste 5.000 de euro net, a declarat Ruxandra Cleciu, presedinte ARAI.

×
Subiecte în articol: economic