x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMOBILIARE/Preţurile au scăzut cu 30% în 2008

IMOBILIARE/Preţurile au scăzut cu 30% în 2008

de Daniela Ivan    |    29 Dec 2008   •   00:00
IMOBILIARE/Preţurile au scăzut cu 30% în 2008

Preţurile apartamentelor vechi au scăzut în medie cu 30%, iar ale celor noi cu 5%-10%, pe parcursul anului 2008. Criza economică mondială a ajuns în această toamnă şi în România şi a lovit puternic piaţa imobiliară şi pe cea bancară.



Lipsa de bani din sistemul bancar s-a resimţit puternic în numărul de tranzacţii de pe piaţa  imobiliară. Datele statistice prezentate în rapoartele principalelor companii de consultanţă imobiliară indică faptul că scăderea preţurilor la apartamente a început încă din primul trimestru al anului şi a continuat treptat înregistrând un declin mediu de 30% pe segmentul apartamentelor vechi şi de 5%-10% în ceea ce priveşte locuinţele noi. "Faţă de acum şase luni, toate cele şase sectoare din Capitală au înregistrat scăderi, cuprinse între 18% şi 33% în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor vechi. Sectorul 6 s-a depreciat cu cea mai mare valoare procentuală (33%), iar Sectorul 3 a suferit cea mai mare depreciere nominală, cu 446 euro/mp", se arată într-un raport de piaţă al companiei imobiliare Colliers.

BLOCURI NOI
Peste 30% din şantierele rezidenţiale aflate în construcţie au fost sistate. Motivul îl reprezintă lipsa finanţărilor. Băncile nu au mai acordat credite dezvoltatorilor, care nu au reuşit să vândă apartamente din faza de construcţie. Însă dezvoltatorii au ţinut la preţ şi au găsit alte metode să atragă clienţii, deşi nu cu prea mare succes. Au preferat să vândă la roşu, să dea cadou locul de parcare sau mobila de bucătărie, să acorde perioade de graţie la plată pentru cumpărători, care în unele cazuri au ajuns chiar şi la doi ani. Totuşi, reprezentanţii companiei Esop Consulting susţin că şi aici au început scăderile de preţ, cu 5-10 procente, depinde de locaţie şi de dezvoltatorul imobiliar.

SPERANŢE ŞI DEZILUZII PE MĂSURĂ
Anul 2008 a început în forţă, dezvoltatorii se întreceau să anunţe noi şi noi proiecte rezidenţiale. La începutul anului, nimeni nu se gândea că piaţa imobiliară din România se va bloca şi că preţurile o vor lua la vale. Peste 3.000 de apartamente noi urmau să fie date în folosinţă în acest an în Bucureşti, în 15 mari proiecte imobiliare. Pentru următorii ani se anunţau 10.000 de noi locuinţe. Cu toate astea, au fost terminate aproape 1.000 de apartamente, restul amânate până la vremuri mai bune. Analiştii imobiliari spun că peste criza financiară s-a suprapus şi înăsprirea condiţiilor de creditare şi că astfel s-a ajuns la o scădere accentuată a numărului de tranzacţii, deşi oferta a fost în creştere, iar preţurile de vânzare au scăzut din lunile de vară şi până în prezent în medie cu 15%-25%.


Efect psihologic

Anul 2008 a fost mai mult unul de discuţii imobiliare, decât de afaceri în acest domeniu, a opinat analistul imobiliar Radu Zilişteanu. El a mai precizat că scăderea preţurilor şi a numărului de tranzacţii şi efectele crizei financiare, disponibilizările şi tot mai puţini bani la populaţie vor fi factori care vor duce în 2009 la un număr tot mai mic de clienţi solvabili, eligibili pentru creditare. "Preţurile vor depinde mult şi de isteria din piaţă. De frica de a cumpăra chiar şi cu bani gheaţă un apartament în condiţiile în care nu mai ai siguranţa serviciului, de teama că dezvoltatorul nu va mai avea bani să termine proiectul", a declarat Radu Lucianu, reprezentant al companiei CBRE Eurisko.

×
Subiecte în articol: economic