x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Imobiliarele au ieşit din amorţeală

Imobiliarele au ieşit din amorţeală

de Daniela Ivan    |    26 Dec 2012   •   18:09
Imobiliarele au ieşit din amorţeală
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
Dezvoltatorii străini au adus cu 35% mai mulţi bani la subsidiarele din România în acest an

Dezvoltatorii imobiliari din străinătate au adus în primele zece luni circa 205 milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în România, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor ONRC. Anul trecut, infuziile de fonduri au atins 150 de milioane de euro.

Recor în ultima parte a anului

Aporturile realizate de investitorii imobiliari străini au crescut considerabil în a doua parte a anului, în special în perioada iulie – octombrie, când capitalurile subsidiarelor din România au fost majorate cu 119 milioane de euro. Spre comparaţie, în primele şase luni, majorările de capital au totalizat doar 86 de milioane de euro, puţin peste jumătate din suma transferată în perioada similară a anului trecut, de 150 de milioane de euro.

Cu toate acestea, aporturile de capital realizate în acest an sunt cu mult mai reduse comparativ cu anii anteriori. Anul trecut, de exemplu, capitalul adus de investitorii imobiliari la firmele din România a scăzut de circa trei ori faţă de 2010.

Topul investitorilor

Cea mai mare subscriere a fost realizată în acest an la firma Tower Center International, de 28 de milioane de euro. Pe locul doi se situează East Park Investment, care a primit un aport de aproape 14 milioane de euro de la investitori înregistraţi în Cipru, aceasta fiind urmată de firma Albro Estate, deţinută de investitori înregistraţi în Olanda, care au majorat capitalul cu 13,2 milioane de euro. Tot investitori înregistraţi în Olanda au majorat cu câte 11,5 milioane de euro capitalul firmelor Braşov Estate şi Bacău Estate, potrivit Mediafax.
În acelaşi timp, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, Immochan Imobiliare, a adus peste 11,4 milioane de euro la capitalul firmei din România.

Sumele subscrise sunt în majoritate doar de ordinul câtorva milioane de euro, iar firmele aparţin unor investitori mici, cu câteva excepţii.
Astfel, printre investitorii importanţi care au adus bani entităţilor deţinute în România se numără fondul german DEGI, care a majorat capitalul uneia dintre firmele pe care o controlează în România (DEGI PGV Tower din Bucureşti) cu 1,8 milioane de euro, Multi Development din Olanda, cu un aport de 1,1 milioane de euro, şi Gran Via din Spania, cu 2,9 milioane de euro.

Şi românii au început să scoată banii

Şi investitorii români au adus bani la companiile imobiliare, capitalul Domus Stil  fiind majorat cu 2,1 milioane de euro.
Alţi investitori imobiliari activi pe piaţa românească în primele zece luni au fost firma Royal Land, care a alocat în două tranşe câte 7 milioane de euro, Ideal Rezidenţial (înregistrată în Cipru), care a adus la capitalul firmei deţinute în Ilfov peste 5 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: imobiliare amorteala vanzare cumparare