x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMPORTANT pentru șoferi! Schimbare MAJORĂ la pompă, de vineri dimineața

IMPORTANT pentru șoferi! Schimbare MAJORĂ la pompă, de vineri dimineața

12 Oct 2018   •   12:13
IMPORTANT pentru șoferi! Schimbare MAJORĂ la pompă, de vineri dimineața

Mare atenție! O schimbare radicală s-a petrecut pe piața auto, vineri dimineața. Carburanţii vor avea noi denumiri, iar etichetarea la pompă se schimbă. Benzina şi motorina vor primi aceleaşi simboluri în toate staţiile din Europa, astfel încât şoferilor să le fie mai uşor să le identifice.

Toate însemnele existente acum pe panourile benzinăriilor sau la pompă vor dispărea începând cu 12 octombrie. Ele vor fi schimbate cu simboluri agreate în toate cele 28 de ţări ale Uniunii Europene.

Noul simbol al benzinei va fi E5 pentru benzina 95 si 98, cu 5 la sută etanol, si E10 pentru acelasi tip de combiustibil dar cu 10 la sută etanol.

Litera E va fi incadrată intr-un cerc, simbolul benzinei. În cazul motorinei, simbolul va fi un pătrat care încadrează litera.

Motorina fi etichetată diferit. Cu litera B, urmata de cifra 7 pentru autoturismele cu 7 la suta biodiesel. Și B10 pentru cele cu 10 la suta biodiesel.

Modificările vin în urma unei directive europene. Şoferii vor afla astfel mai uşor, indiferent de ţara în care se află, ce conţine exact combustibilul, dar şi calitatea acestuia.

Sorin Ene, specialist auto: Introducerea acestor simboluri este benefică pentru cei care călătoresc în Europa. Când ieşim pentru prima oară din ţară, în primul rând ne este greu să ne obişnuim cu simbolurile dinafara ţării. Simboluri total diferite cu cele de la noi din ţară.

Rombul va fi simbolul carburanţilor alternativi. Pompele GPL nu îşi vor schimba etichetarea, doar că cele trei litere vor fi încadrate într-un romb. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul gazului natural comprimat şi cel lichefiat.

Noile denumiri ale carburanţilor vor fi inscripţionate şi în dreptul rezervoarelor, pe maşinile care vor ieşi din fabrici, scrie .

×
Subiecte în articol: motorina