x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Împovărat de cheltuieli, românul tot plăteşte factura la timp

Împovărat de cheltuieli, românul tot plăteşte factura la timp

de Valentin Gros    |    16 Sep 2019   •   12:26
Împovărat de cheltuieli, românul tot plăteşte factura la timp
Sursa foto: mactrunk/Getty Images/iStockphoto

O mare parte dintre gospodăriile din România fac faţă cu greu cheltuielilor, cele mai afectate fiind cele conduse de femei sau de bătrâni, dar şi cele cu minimum trei copii. Facturile care dau cele mai mari bătăi de cap sunt la electricitate, întreţinerea locuinţei şi telefonie. Totuşi, destul de puţine familii se află în situaţia critică de a avea întârzieri îndelungate la plată.

 

Aproape două gospodării din cinci (37,6%) suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, arată „Ancheta asupra calităţii vieţii”, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), cu date aferente anului 2018.

Dacă luăm în calcul şi gospodăriile încadrate la categoria „o oarecare dificultate”, vom ajunge la un procentaj de 80%. Numai una din cinci gospodării nu întâmpină astfel de probleme, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.  Printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (47,4%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (44,7%), precum şi gospodăriile formate din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii în întreţinere (57,1%).

 

Viaţă grea pentru şomeri

De asemenea, se regăsesc în această situaţie 59,9% dintre gospodăriile al căror cap are statutul ocupaţional de şomer şi 52,6% dintre cele conduse de un agricultor.  Referitor la capacitatea de a face la timp plăţile curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc), ancheta a constatat că mai puţin de o treime din gospodării (30,0%) au prezentat restanţe repetate.  Cele mai frecvente cazuri de întârzieri la plată au fost la energia electrică (55,3% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,1%) şi abonamentul telefonic (41,7%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (8,2%).

 

Mari diferenţe între urban şi rural

Discrepanţele dintre oraşe şi sate sunt apreciabile. Dacă în mediul rural aproape 9% dintre gospodării se încadrează în primul interval de venituri (sume de până la 1.000 lei), în mediul urban, această grupă este considerată corespunzătoare într-un procent de aproape 4% din gospodării. Venituri de până la 2.000 lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de cei din grupa de vârstă de 65 de ani şi peste, de cele cu statutul ocupaţional de agricultor, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi.

 

Dintre gospodăriile urbane, peste 75% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 2.000 lei lunar.

Doar o gospodărie din cinci reuşesc să îşi achite cheltuielile fără probleme

×