x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozit pentru afaceri peste 15.000 de euro

Impozit pentru afaceri peste 15.000 de euro

de Daniela Ivan    |    07 Apr 2009   •   00:00

Reprezentanţii mediului de afaceri au cerut Finanţelor scutirea de la impozitul forfetar a companiilor cu afaceri anuale sub 15.000 de euro. Patronatele nu se opun taxării firmelor care au declarat pierderi în ultimii doi ani.



Propunerea vine ca o replică la intenţia Guvernului de a impozita cu minimum 6.500 de lei toate firmele, indiferent de cifra de afaceri sau dacă sunt pe pierderi sau nu. Patronatele nu sunt de acord cu formula pe care Executivul a găsit-o pentru strângerea banilor la buget şi anume impozitarea firmelor cu cifre de afaceri mici sau care nu obţin profit.

"Am cerut reprezentanţilor Finanţelor ca acele companii care au o cifră de afaceri cuprinsă între 0 şi 15.000 de euro să nu plătească nimic către stat, însă răspunsul Finanţelor a fost că ar putea fi de acord cu o reducere, dar nu mai puţin de 500 de euro anual", a spus preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci. Şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) se opune impozitării firmelor cu cifre mici de afaceri. "Măsura va duce la falimente a zeci de mii de firme pentru care 6.000 de lei înseamnă mult, mai bine închid activitatea", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. El a mai precizat că aceste firme sunt puternic lovite de criză şi această impozitare le împinge direct în faliment.

Reprezentantul UGIR 1903 a mai cerut ca impozitele pentru microfirme şi companiile cu activităţi în servicii să se aplice diferenţiat. "Cei care au o cifră de afaceri cuprinsă între 15.000 şi 30.000 de euro să plătească 1.000 de euro, iar firmele cu cifre cuprinse între 30.000 şi 100.000 euro  să fie taxate cu 1.500 de euro", a precizat preşedintele patronatului UGIR 1903. Acele companii care au o cifră de afaceri cuprinsă între 1 milion şi 30 de milioane de euro ar urma să plătească, potrivit propunerii, cel puţin 10.000 de euro la stat, iar firmele cu afaceri de peste 30 de milioane euro - 15.000 de euro, indiferent dacă au sau nu profit. Patronatele vor ca impozitul diferenţiat să se aplice doar acelor firme ce au înregistrat pierderi în ultimii doi ani, pentru a proteja companiile care au fost corecte, dar care se confruntă cu probleme ca urmare a crizei financiare.

INDUSTRIA AUTO PROTESTEAZĂ

Deductibilitatea a doar 30% din cheltuielile auto este o măsură total aberantă, care va favoriza achiziţionarea de maşini second-hand, precum şi reparaţiile în unităţi de service neautorizate, a declarat ieri, Brent Valmar, director general Porsche România şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto din România. În pofida contextului economic actual, prin volumele generate în ultimii ani, industria auto din România rămâne unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat, asigurând numeroase locuri de muncă. "Legislaţia noului Cod Fiscal este total aberantă, întrucât va favoriza vânzarea de maşini second-hand la negru, lucru care va suprima vânzarea de maşini noi", a spus Valmar. "Faptul că nu se va mai permite deducerea cheltuielilor cu maşinile de firmă, va favoriza reparaţiile la colţ de stradă, ca atunci când ne reparam cu toţii maşinile în garaje sau în spatele blocului. Vom asista la un salt înapoi cu 20 de ani, iar toate investiţiile în reţelele autorizate de service şi în instruirea de personal calificat se vor duce pe apa sâmbetei. Adoptarea acestor modificări la Codul Fiscal în vigoare va genera o mare gaură în bugetul de stat şi un blocaj al activităţii economice. Încasarea de TVA de la toate achiziţionările de maşini noi va afecta principalii agenţi fiscali", a subliniat Valmar.


×
Subiecte în articol: economic afaceri