x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozite - Codul Fiscal se amana

Impozite - Codul Fiscal se amana

de Florina Zainescu    |    17 Dec 2005   •   00:00
Impozite - Codul Fiscal se amana

Noul Cod Fiscal nu va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006. Desi Guvernul a promis ca va modifica legislatia fiscala pana la sfarsitul lunii decembrie, premierul Tariceanu a anuntat ca trebuie mai intai sa se consulte cu UE.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal nu va fi aplicat de la 1 ianuarie 2006, ci dupa o perioada "de decalaj" de la momentul adoptarii, care urmeaza sa fie stabilita, a declarat ieri, la Bruxelles, premierul Tariceanu.

SURPRIZA. "Nu poate sa intre in vigoare de la 1 ianuarie. Nu facem asa ceva, sa aprobam Codul Fiscal la 29 decembrie si la 1 ianuarie sa intre in vigoare. Se va respecta un decalaj intre momentul adoptarii si data intrarii in vigoare", a spus Tariceanu. O declaratie surprinzatoare daca avem in vedere ca, acum un an, Guvernul pe care il conduce a modificat Codul Fiscal printr-o ordonanta de urgenta publicata in Monitor la 30 decembrie 2004 si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005. Insa graba de atunci a fost justificata prin "necesitatea" introducerii cotei unice.

TERGIVERSARI. Ministerul Finantelor a prezentat, pana in prezent, mai multe variante ale proiectului de modificare a Codului Fiscal. Insa Sebastian Vladescu, ministrul de resort, declara la finele lui noiembrie ca varianta finala va fi publicata la o saptamana dupa aprobarea de catre Parlament a bugetului pentru 2006, dar nu mai tarziu de sfarsitul lunii decembrie a acestui an. Proiectul de buget pe 2006 a fost aprobat de Parlament acum vreo doua saptamani, dar Codul Fiscal nu a ajuns inca pe ordinea de zi a Executivului.

CONSULTARI. Motivul: ministrul de Finante trebuie sa se consulte cu oficialii europeni inainte de a-si scoate in lume "copilul". De aceea, Vladescu va profita de faptul ca face parte din delegatia oficiala a Romaniei la Consiliul European de iarna de la Bruxelles si va discuta cu comisarii europeni despre taxele la alcool si tigari, printre altele. "In aceasta privinta, sunt foarte multe interese in joc si unii dintre actorii de pe piata romaneasca au invocat in argumentatia lor nerespectarea legislatiei europene. Nu trebuie consimtamantul oficialilor europeni, ci este o consultare care sa ne dea confortul ca masurile nu incalca anumite prevederi legate de sistemul de accizare si impozitare", a explicat Tariceanu. (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: economic fiscal codul fiscal