x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozite de până la 50% pentru pensiile mari

Impozite de până la 50% pentru pensiile mari

de Giulia Anghel    |    01 Aug 2019   •   10:50
Impozite de până la 50% pentru pensiile mari

Ministerul Finanțelor va impozita pensiile între 7.000 și 10.000 de lei pe lună cu 30%, iar celor care depășesc 10.000 de lei să li se aplice o cotă de 50%, potrivit unui proiect de Ordonanță a Guvernului. Decizia va fi în vigoare pentru o perioadă de cinci ani sau până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Grila de impozitare ar putea fi aplicată și pentru cumulul pensiei de stat cu pensia specială, în cazul în care suma totală va depăși cotele prezăvute. Sunt vizați îndeosebi magistrații, parlamentarii, foștii angajați din sistemul de apărare și ordine publică, întrucât aceștia beneficiază în prezent de pensii mari.  

Potrivit datelor INS, pensia medie este astăzi de 1.200 de lei pe lună, motiv pentru care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și-a explicat decizia invocând diferențele semnificative dintre cuantumurile acestora. „Impactul la buget nu este unul foarte mare, dar este vorba de moralitate, de corectitudine în această ţară. Şi asta este o temă de care s-a vorbit foarte mult şi ne-am asumat ca partid, ca şi Guvern. De ce să nu o facem? (...) Diferența între cele mai mici pensii și cele mai mari pensii este foarte mare.”

 

×