x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozitul forfetar: O firmă cu 100.000 euro venit va plăti cât una cu 1 milion

Impozitul forfetar: O firmă cu 100.000 euro venit va plăti cât una cu 1 milion

11 Apr 2009   •   00:00
Impozitul forfetar: O firmă cu 100.000 euro venit va plăti cât una cu 1 milion

Impozitul forfetar va fi calculat diferenţiat, în funcţie de cifra de afaceri, acesta fiind cuprins intre 500 de euro si 10.000 de euro, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, citat de Antena3.ro.

Aşadar, pentru o cifră de afaceri de până la 12.000 de euro, impozitul anual va fi de 500 de euro. Pentru o cifră de afaceri de 12.000 - 50.000 de euro, impozitul va fi de 1.000 de euro. Firmele care au cifre de afaceri între 50.000 - 100.000 de euro vor plăti un impozit anual de 1.500 euro. "Impozitul maxim va fi de 10.000 de euro, dacă societatea are afaceri anuale de 30 milioane euro", a declarat Pogea.

Impozitul forfetar nu este privit cu ochi buni de Constantin Niţă, ministrul pentru IMM, comerţ şi mediu de afaceri. Acesta spune, pentru Ziarul Financiar, că aplicarea impozitului forfetar este o măsură care se utilizează cu succes în alte state, dar acum nu este oportună pentru că firmele mici şi mijlocii sunt afectate de criza financiară. "Sunt peste 220.000 de microîntreprinderi şi firme mici care nu plătesc impozit la stat. Dacă ne uităm numai la pensiunile agroturistice, mă îndoiesc că sunt corecte în plata impozitului către stat", a declarat Niţă. Nu este o soluţie să se impoziteze veniturile "celor care oricum au probleme". Prin urmare, proiectul ar trebui suspendat şi reluat când economia va da semne de reabilitare, adică după 2010", spune Niţă.

Ministrul IMM-urilor Constantin Niţă spune că impozitul forfetar se aplică cu succes în statele Uniunii Europene. "Nu se poate ca unii să plătească taxe şi să fie mai fraieri, iar alţii nu. De asemenea, trebuie explicat foarte bine acest impozit forfetar, pentru că oamenii de afaceri nu au înţeles ce înseamnă", a afirmat Niţă.

Avantajele şi dezavantaje
Ideea unui impozit fix pentru microîntreprinderi a fost avansată încă din vremea guvernării Năstase. Premierul de atunci includea toate firmele cu maxim 20 de angajaţi şi cifră de afaceri de maxim 100.000 de euro. Introducerea acestui sistem prezintă avantaje atât pentru întreprinzători, cât şi pentru stat. Întreprinzătorii vor renunţa la artificiile menite să le diminueze scriptic profitul şi să le ajute să plătească un impozit mai mic. Deci statul va colecta bani mai mulţi la buget, pe care să îi poată reiinvesti. Cel puţin teoretic.

Un alt avantaj important este deschiderea IMM-urilor faţă de creditare. Din cauza profitului declarat prea mic, acestea nu îndeplineau deseori condiţiile pentru a se obţine un credit.

"Această măsură nu este una rea pentru că într-o ţară în care evaziunea fiscală este liberă de lege se poate combate într-o anumită măsură cu impozitul forfetar. Dacă eşti deştept, poţi să faci profit. Mi se pare rezonabil", a declarat pentru Antena3.ro analistul Ilie Şerbănescu.

Nu există dezavantaje, spune Şerbănescu. Nici pentru cei care se vaită că au pierderi pasagere, când datele arată că peste 250.000 de agenţi economci din 600.000 fac special pierderi.

Totuşi, impunerea unui impozit de 2.000 de euro pentru o firmă care are venituri anuale de 1.000.000 de euro, la egalitate cu una care are 100.000 de euro cifră de afaceri este "o clasificare nefericită", spune analistul. Dar acest aspect nu schimbă caracterul pozitv al impozitului. "Dacă nu îţi place acest lucru, închizi", crede Ilie Şerbănescu.

Ce se întâmplă, însă, când o microîntreprindere declară că şi-a reinvestit profitul în întregime pentru a se dezvolta? E normal să i se mai impună un impozit fix?

"Da, este normal. Chiar dacă este mică întreprinderea, trebuie să trăiasca din ceva. Nu poate reinvesti tot profitul. Iar maşinile şi casele nu sunt considerate investiţii. Pentru asta, nu merită deducere de TVA. Alea sunt şmecherii", a încheiat analistul economic.

×
Subiecte în articol: economic afaceri impozitul impozit forfetar