x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sănătate în rate. Cât costă să scapi de spitalele de stat

Sănătate în rate. Cât costă să scapi de spitalele de stat

de Daniela Ivan    |    30 Aug 2016   •   17:05
Sănătate în rate. Cât costă să scapi de spitalele de stat
Sursa foto: erwo1/Getty Images/iStockphoto

Câteva bănci oferă credite pentru tratamente medicale persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, dar împrumutul poate fi accesat şi de un membru al familiei pacientului şi astfel poate fi utilizat şi pentru oamenii mai vârstnici. Banii sunt viraţi direct în contul clinicii sau spitalului privat, din România sau din străinătate, în baza facturii pentru serviciile medicale prestate. Nu se dau în mână solicitantului.

Împrumutul pentru tratamente medicale are costuri similare cu cel de nevoi personale, însă oferă o perioadă de rambursare mai mare, iar  unele bănci acordă chiar şi o perioadă de graţie. De exemplu, pentru un credit de 20.000 de lei, circa 4.500 de euro, luat pe patru ani, rata lunară variază de la 470-522 de lei, în funcţie de bancă. Se pot lua şi sume mai mari, însă peste 10.000 de euro (la Banca Transilvania) sau de 20.000 de euro (la BRD) se solicită granţii imobiliare, aşa că disperarea nu trebuie să pună stăpânire pe cei bolnavi sau pe famiile lor şi să ia creditul cu orice preţ pentru că pot rămâne pe drumuri. Rata lunară este în jur de 1.000 de euro pentru 50.000 de euro luate pe o perioadă de 15 ani.

CEC, Credit pentru Scopuri Medicale

Banca acordă împrumuturi de maxim 30.000 lei, circa 6.500 de euro, pe o perioadă maximă de cinci ani şi nu solicită garanţii imobiliare. Orice persoană care face dovada că are venituri certe (contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau pensie) poate contracta creditul şi poate beneficia de o perioada maximă de graţie de 360 zile calendaristice. Dobânda este variabilă, se modifică trimestrial la 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie ale anului în funcţie de indicatorul ROBOR 3 M (media ultimelor 3 luni).  DAE care include dobânda şi toate comisioanele este acum 6,21%. Se oferă asigurare de viaţă gratis. Gradul maxim de îndatorare este de 70%.

BRD, Credit pentru Tratamente Medicale

Francezii de la BRD oferă finanţare în lei sau în euro în valoare de maxim 20.000 de euro (fără garanţii) sau până la 100.000 de euro (cu garanţii), ce acoperă costul tratamentului sau al intervenţiei medicale, a cheltuielilor cu spitalizarea, precum şi al cheltuielilor adiacente. Pentru creditele fără garanţii perioada de rambursare ajunge până la 10 ani, iar pentru cele garantate cu ipoteci la 20 de ani. Dobânda este fixă, iar DAE este de 6,50% pe an. Nu se oferă perioadă de graţie şi se solicită poliţă de asigurare de viaţă cesionată în favoarea băncii, care intră în costul DAE. Gradul maxim de îndatorare este 70%.

Banca Transilvania, Creditul Pacient

Instituţia de credit oferă finanţare fără ipotecă imobiliara (pe o durată de 10 ani, până la 10.000 euro sau echivalent în lei) şi cu garanţie ipotecă imobiliară (pe o durată de 20 ani, până la 50.000 euro sau echivalent în lei). Dobânda este variabilă şi se calculează după formula ROBOR 6M ( la şase luni) + 6%. În acest moment, DAE este 7,57% .Nu se oferă perioadă de graţie, iar asigurarea de viaţă este gratuită. Gradul maxim de îndatorare este 50 %.

OTP: Credit pentru servicii medicale

Oferă maxim 21.000 de lei, circa 4.600 de euro, pentru cel mult patru ani. Dobânda este variabilă şi se calculează după formula ROBOR 3M + 3.12%. În acest moment, DAE ajunge la 9.03 % prin înglobarea în plata lunară a comisioanelor. Nu se oferă perioadă de graţie, dar asigurarea de viaţă este gratuită. Gradul maxim de îndatorare este 55 %.

Veneto Banca: Credit pentru Ingrijiri Medicale

Se finanţează tratamente medicale în sumă maximă de 15.000 de euro, pe o perioadă de maxim 5 ani. Dobânda este fixă şi se situează în acest moment la 11.50 %, iar DAE ajunge la 14,94%. Asigurarea de viaţă este obligatorie, gradul maxim de îndatorae este 60%, nu se acordă perioadă de graţie.

Cine nu are încredere în spitalele de stat şi apelează la cele private poate plăti în rate costul intervenţiei chirurgicale cu credit de la bancă. Pentru o operaţie care costă 10.000 de lei va achita lunar câte 870 de lei timp de un an sau câte 450 de lei timp de doi ani

 

Cât plătim pentru un credit de 20.000 de lei, luat pe patru ani

 

Banca                                    Produs                                                  DAE                        Rata lunara (lei)

CEC Bank             Credit pentru Scopuri Medicale                 6.21%                  470.06                  

Banca Transilvania           Creditul Pacient                                7.57%                    479.48                  

OTP Bank             Credit pentru servicii medicale                    9.03%                   530.51                  

 BRD                       Creditul pentru Tratamente Medicale    12.21% 554.30                  

Veneto Banca    Credit pentru Ingrijiri Medicale                  14,94%                 521.78  

 

Sursa: www.finzoom.ro

×