x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie In spatele nebuniei numita bitcoin

In spatele nebuniei numita bitcoin

25 Noi 2017   •   22:59
In spatele nebuniei numita bitcoin

De la inceputul anului, cursul acestei monede electronice s-a multiplicat de opt ori. Independent de state, bitcoinul este in mod regulat acuzat de finantarea comertului ilicit.

 

E dificil sa scrii ceea ce nu stii. Pentru a intelege cum functioneaza criptomonedele, departamentul Economic al cotidianului francez Le Mondea cumparat, in 2014, de pe una dintre numeroasele platforme de vanzare online, 0,23 bitcoin pentru 80 de euro. Acum, 0,23 bitcoin valoreaza cam 1600 de euro, adica de aproape 20 de ori mai mult.

Cu alte cuvinte, cursul sulfuroasei monede electronice nu a incetat sa urce! Cifrele sunt de-a dreptul ametitoare. La crearea lui, in 2009, de un misterios inginer, un bitcoin valora cateva cenime. In ianuarie anul curent, el a depasit pragul de 900 de dolari. De atunci, in pofida volatilitatii cursului (de la +15% la -15% in doar cateva zile), el si-a continuat ascensiunea, iar astazi a trecut de 8000 de dolari.

Vigoarea acestei cresteri suscita neincredere. "Este o escrocherie", a comentat, in septembri, Jamie Dimon, presedintele director general al bancii JPMorgan, amenintand sa-i concedieze pe traderii care vor cumpara bitcoin. "Nu este o moneda, este un instrument de speculatii", a adaugat Vitor Constancio, vicepresedintele Bancii centrale europene.

Pentru avocatii bitcoin, moneda virtuala prefigureaza, inainte de toate, o revolutie tehnologica. "Una poate la fel de importanta precum Internetul, chiar daca este inca dificil de inteles", a asigurat Pierre Noizat, confondator al firmei Paymium care schimba euro in bitcoin. "Cine si-ar fi imaginat in 1999, ca Net-ul va permite aparitia inovatii precum Google si Wikipedia? Ceva asemanator se va intampla si cu bitcoin".

Spre deosebire de euro sau dolar, bitcoin este independenta de state si scapa controlului bancilor centrale. De fapt, emisia lui este pilotata de un algoritm informatic creat pe baza blockchain, un canal de tranzactii codate si autentificate. "Este o mare inventie: acest canal constituie o baza de date publice care vizeaza toate tranzactiile realizate de la crearea bitcoin", explica David Phillips, un inginer britanic.

"Este imposibil de modificat ceva, pentru ca ar trebui intervenit in acelasi timp pe toate ordinatoarele care lucreaza pe blockchain", a spus el. O lunga perioada de timp, aceasta gaselnita nu a depasit un cerc restrans de fani ai noilor tehnologii. Dar din 2015, tot mai multi comercianti accepta bitcoin ca mijloc de plata. Se multiplica si alte criptomonede, care ofera aplicatii diferite, precum si start-upuri care utilizeaza blockchain, dar pentru a coda contracte sau pentru a efecta transferuri de bani fara intermediari.

×
Subiecte în articol: bitcoin moneda virtuala criptomoneda