x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie In UE, traficul de droguri generează anual 24 de miliarde de euro

In UE, traficul de droguri generează anual 24 de miliarde de euro

07 Dec 2017   •   07:39
In UE, traficul de droguri generează anual 24 de miliarde de euro

Traficul de droguri reprezintă cea mai mare piaţă ilegală din Uniunea Europeană, generând în fiecare an venituri de 24 de miliarde de euro, relevă un raport făcut public miercuri de agenţia europeană de poliţie Europol.

 

Peste o treime din grupările de crimă organizată sunt implicate în producţia şi comerţul de substanţe narcotice ilegale, se arată în raportul citat de agerpres.

Bandele infracţionale folosesc profiturile realizate din droguri pentru finanţarea altor activităţi ilegale, inclusiv a terorismului, notează Europol.

Principalele stupefiante traficate în Uniunea Europeană sunt cannabisul şi cocaina. Totuşi, anchetatorii Europol au remarcat evoluţia rapidă a producţiei de droguri sintetice, în ultimii cinci ani fiind descoperite în blocul comunitar nu mai puţin de 620 de noi substanţe psihoactive.

Un exemplu privind noul trend este, potrivit Europol, prezenţa pe piaţa ilegală a fentanilului, un opioid de sinteză care, conform specialiştilor agenţiei, poate fi de până la 10.000 de ori mai puternic decât morfina. Din 2016, pe piaţă au apărut 14 noi droguri conţinând această substanţă. În Marea Britanie, peste 60 de oameni au murit în primele opt luni ale acestui an după ce au consumat fentanil.

×