x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În zona EURO inflaţia a fost zero în luna mai

În zona EURO inflaţia a fost zero în luna mai

29 Mai 2009   •   00:00

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în luna mai 2009 la nivelul record de zero la sută, de la nivelul de 0,6 procente înregistrat în luna aprilie, conform unei estimări preliminare publicată vineri de Oficiul european de Statistică (Eurostat). O rată anuală a inflaţiei de zero procente reprezintă cea mai scăzută valoare a inflaţiei înregistrată de la lansarea monedei euro în anul 1999. Analiştii se aşteptau la o rată anuală a inflaţiei de 0,2 procente, arată Agerpres.



Estimarea publicată vineri de Eurostat este una rapidă şi nu oferă detalii cu privire la preţurile care au înregistrat cea mai rapidă creştere. Eurostat va da publicităţii o a doua estimare revizuită la data de 16 iunie 2009, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază, care exclud energia şi alimentele.

Joi însă, Institutul naţional de statistică din Spania (Ine) a anunţat că luna mai 2009 a fost a treia lună consecutivă în care Spania înregistrează o rata anuală a inflaţiei în teritoriul negativ. Ministrul spaniol al Economiei şi Finanţelor, Elena Salgado, a respins orice ameninţare de deflaţie, caracterizată printr-o perioadă prelungită de recul al preţurilor. Potrivit oficialului spaniol, dacă la calculul inflaţiei nu se ţine cont de preţul petrolului şi produselor alimentare, indicele preţurilor de consum ar fi arătat o creştere în luna mai.

După ce a atins nivelul record de 4,0 procente în lunile iunie şi iulie 2008, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut ulterior brusc pe măsură ce preţurile la petrol şi alte materii prime au scăzut ca urmare a încetinirii economiei mondiale. În luna decembrie 2008 a fost pentru prima dată după luna august 2007 când rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut sub pragul ţintă de doi la sută avut în vedere de Banca Centrală Europeană.

Scăderea inflaţiei a deschis calea unei serii de reduceri de dobândă din partea Băncii Centrale Europene, care la începutul acestei luni a redus dobânda de referinţă la un procent, cel mai scăzut nivel din istoria instituţiei.

Ratele inflaţiei sunt în prezent 'foarte scăzute' în zona euro, însă ar trebui să crească spre finele anului, a declarat la începutul acestei luni preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. Potrivit lui Trichet, ratele anuale ale inflaţiei ar putea să ajungă în teritoriul negativ în lunile următoare, ca urmare a scăderii preţului la petrol, energie şi materii prime. 'Spre sfârşitul anului, cifrele de inflaţie vor creşte din nou', a apreciat Jean-Claude Trichet.

În luna aprilie 2009, România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, 6,5 procente, în timp ce în zona euro rata anuală a inflaţiei a rămas nemodificată în luna aprilie 2009, la nivelul de 0,6 procente, iar în Uniunea Europeană a scăzut uşor, la 1,2 procente, de la 1,3 procente în luna precedentă.

×
Subiecte în articol: luna economic inflaţiei