x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Încălzirea pe luna februarie ne va costa cu un sfert mai mult

Încălzirea pe luna februarie ne va costa cu un sfert mai mult

de Daniel Ionaşcu    |    15 Feb 2012   •   21:00
Încălzirea pe luna februarie ne va costa cu un sfert mai mult

Romanii trebuie sa se astepte la facturi-record pentru incalzire pentru lu­na februarie mai mari cu 20%-25%, daca gerul va continua, in conditiile in care e nevoie de mai mult agent termic pentru a mentine temperaturile la niveluri confortabile. 'Daca nu trecem la temperaturi po­zitive in februarie, nu o sa fie deloc bine. Am avut la inceputul lunii tem­pe­raturi si de –16 grade Celsius, daca in final va iesi o medie de –4 grade celsius, vom avea facturi-record', a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Aso­ci­a­ti­i­lor de Proprietari 'Habitat'.

Factura la incalzire si apa calda aferenta lunii ianuarie a fost in medie de 178 de lei pentru un apartament de doua camere si doua persoane, comparabila cu cea de 193 de lei din luna decembrie, in Bucuresti. In ianuarie, temperatura medie de –0,7 grade Celsius, in vreme ce in decembrie aceasta a fost de –1,9 grade Celsius. Explicatia o ofera tot Mereuta: in decembrie s-au facturat 35 de zile, deoarece citirea s-a facut dupa Revelion, in vreme ce pe ianuarie sunt cuprinse in factura doar 25 de zile. Pentru un apartament de trei camere si trei persoane, factura a fost in ianuarie de 223 de lei, in vreme ce pentru patru camere si patru persoane a atins 283 de lei. Astfel, luna viitoare am putea primi facturi de 210 lei pentru apartamentele de doua camere si de 270 de lei pentru cele de trei camere.

Aceste preturi nu includ serviciile comune precum lift, gunoi, iluminatul pe scara si nici factura la gaze. Multi locatari au ales sa inchida caloriferele si sa sa incalzeasca folosind gazele de la aragaz, deoarece acestea nu se factureaza individual, iar costurile se impart in mod egal la toti locuitorii blocului. Din aceasta cauza, in unele cartiere din Capitala s-a ajuns ca intretinerea pe luna ianuarie sa ajunga la 300 de lei pentru o camera/o persoana sau 450 de lei pentru un apartament cu 2 camere/2 persoane sau chiar si de 600 de lei pentru 3 camere/4 persoane. Romania este afectata puternic de temperaturile negative din cauza fap­tului ca reabilitarea termica s-a fa­cut prea putin pana acum.

'Cu 2-3 mi­liarde de euro investiti in reabili­ta­re, Romania s-ar schimba in cinci ani. Acum, sumele alocate pentru reabilitare sunt frectie la un picior de lemn', a mai spus Mereuta. In ritmul in care autoritatile acorda acum bani pentru 25.000 de apartamente anual, reabilitarea termica se va termina in 80-120 de ani.

FMI vrea privatizarea Elcen
Termoficarea este unul dintre punctele nevralgice ale Romaniei, in conditiile in care centralele electro-ter­mice din marile orase nu au bani sa efectueze investitiile si au de recu­pe­rat sume imense de la regiile de ter­mo­ficare ce distribuie agentul termic la populatie. Acestea, la randul lor, au de recuperat bani de la aso­ci­a­ti­i­le de proprietari. Cel mai cunoscut exemplu este binomul Elcen-RADET. Elcen are de recuperat o da­to­rie curenta de un miliard de lei, la care se adauga penalitati de 1,1 mili­ar­de de lei, declara in luna decembrie Dan Cetacli, directorul pro­du­ca­torului de energie.

Autoritatile discuta acum stergerea penalitatilor. Elcen va fi privatizat in acest an, potrivit scrisorii de intentie agreata de Guvern cu FMI. Este greu de crezut ca investitorii se vor inghesui atat timp cat nu vor primi garantii de la autoritati ca se vor recunoaste in factura toate costurile aferente pro­duc­ti­ei de energie termica. Asta inseamna noi ture de scumpiri.

×
Subiecte în articol: special