x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Încasări mici de Revelion. Doar 75.000 de români şi-au cumpărat pachete turistice

Încasări mici de Revelion. Doar 75.000 de români şi-au cumpărat pachete turistice

de Elena Stan    |    04 Ian 2012   •   21:00
Încasări mici de Revelion. Doar 75.000 de români şi-au cumpărat pachete turistice

Scaderea puterii de cumparare, perioada scurta de concediu din acest an, dezvoltarea programelor artistice de Revelion in pietele publice ale oraselor, dar si ofertele variate si avantajoase ale restaurantelor si cluburilor pentru noaptea de Revelion sunt principalele motive pentru care numarul romanilor care au cumparat un pachet turistic pentru Revelion anul acesta a inregistrat o usoara scadere fata de 2010, potri­vit FPTR.

"Numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, respectiv 74.700 de persoane, a scazut cu 5% fata de anul trecut si cu 25% comparativ cu 2009. Pe plan extern, numarul locurilor contractate de romani pentru petrecerea Revelionului in acest an a scazut cu aproximativ 33%, la 6.270 de turisi", sustine Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). In timp ce patronatele din turism sustin ca a fost inregistrata o scadere a numarului de turisti, precum si a sumelor cheltuite de acestia in perioada Sarbatorilor de iarna, ministrul Turismului, Elena Udrea, se lauda cu gradul mare de ocupare din statiunile turistice.

"Am avut o perioada a Sar­ba­to­rilor foarte buna pentru turism, in ciuda vremii si a zapezii care s-a lasat asteptata. Un grad de ocupare de 95% de Revelion si o medie pentru toata perioada Sarbatorilor de 83% sunt cifre foarte bune daca tinem cont ca vorbim doar despre structurile clasificate si ca in pensiunile agroturistice sunt cazati cei mai multi turisti la negru, pe care operatorii nu-i declara oficial. Daca cifrele declarate sunt atat de mari, va dati seama ce aglo­merate au fost, in realitate, statiunile in aceste zile!", a declarat Elena Udrea.

Din datele prezentate de FPTR rezulta ca la intern a scazut nu doar numarul de turisti din perioada Reve­lionului, ci si cheltuieala medie a acestora. In topul preferintelor din Romania au fost, ca de obicei, statiunile de pe Valea Prahovei, unde gradul mediu de ocupare a ajuns la 90%, urmand cele din Bucovina, cu 98%, si Maramures, cu 85%, potri­vit Ministerului Turismului.

Potrivit datelor FPTR, aproximativ 18.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane si tot atatia au ales sa petreaca Sarbatorile in zonele rurale, 20.000 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei. Cele mai solicitate destinatii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia,Turcia si Franta.

×
Subiecte în articol: revelion turism