x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Încrederea în economia românească a scăzut

Încrederea în economia românească a scăzut

de Daniela Ivan    |    01 Iun 2010   •   00:00

Indicele încrederii companiilor şi consumatorilor în economia României, calculat lunar de Comisia Europeană (CE), s-a deteriorat în luna mai faţă de aprilie, cei mai îngrijoraţi arătându-se furnizorii de servicii, retailerii, dar şi consumatorii. Concret, indicele Economic Sentiment Indicator (ESI) pentru România a scăzut la 76,4 în mai, de la 83,6 în aprilie, după ce a înregistrat creşteri timide pe parcursul primelor patru luni ale anului, de la 80 în decembrie 2009.

Consumatorii din România au rămas, ca de obicei pe parcursul recesiunii, cei mai pesimişti dintre cei intervievaţi lunar de CE. Indicele încrederii consumatorilor a scăzut în mai la -56, de la -47 în aprilie, nivel care sugerează îngrijorare semnificativă în rândul populaţiei privind perspectivele economice.

La nivelul Uniunii Europene, indicele ESI a scăzut de asemenea pentru prima dată după o lungă perioadă de timp, coborând de la 100 în aprilie la 98,4 în mai. Scăderea a fost influenţată însă parţial de schimbarea metodologiei de derulare a studiilor, atenţionează CE, precizând însă că modificarea nu afectează trendul evoluţiei, ci numai magnitudinea fluctuaţiilor.

×
Subiecte în articol: economic