x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria a căzut brutal în decembrie 2019

Industria a căzut brutal în decembrie 2019

de Valentin Gros    |    23 Ian 2020   •   09:00
Industria a căzut brutal în decembrie 2019
Sursa foto: Intact Images

Activitatea din industrie a înregistrat, în decembrie 2019, o contracţie puternică, iar scăderea comenzilor pentru export a atins un record istoric, până la 32 de puncte, relevă un studiu întocmit de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi IRSOP. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii companiilor, în intervalul 16-20 ianuarie 2020.

Volumul producţiei a coborât la 40 de puncte, situându-se cu 10 puncte sub nivelul de 50, considerat graniţă între „expansiune” şi „contracţie”. Pe cerere, comenzile noi au scăzut de la 53, în noiembrie 2019, la 40 în decembrie 2019. Managerii chestionaţi în cadrul cercetării consideră că lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare. 

Decuplaţi de la piaţă

În ultima lună a anului trecut, comenzile pentru export au atins un minim istoric de 32 de puncte. „Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export”, se arată în Barometrul Industriei din România. Pe de altă parte, importurile de materii prime s-au contractat masiv, de la 56 în noiembrie, la 45 în decembrie.

Angajările au îngheţat

La capitolul forţei de muncă, numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte, în condiţiile în care, de aproape doi ani, indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Previziunile pentru 2020 vorbesc despre posibile tendinţe de disponibilizare, pe fondul scăderilor repetate de activitate, ce a culminat cu contracţia din decembrie 2019. 

Barometrul lunar al industriei din România este realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

×