x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria a rămas conectată la Hidroelectrica

Industria a rămas conectată la Hidroelectrica

de Daniel Ionaşcu    |    25 Iul 2012   •   12:49

Toate contractele bilaterale cu traderii ale Hidroelectrica au fost denuntate, singurele companii care au ramas 'cu priza“ la cel mai ieftin producator din tara fiind Alro, Electrocarbon si Elsid Titu. Negocierile continua, insa, si cu acestea pentru obtinerea unui pret mai mare pe fiecare MWh de energie in conditiile in care pretul mediu din contracte este de 130 lei/MWh, iar costul de productie este de 125 lei/MWh.

'Vestile de la Hidroelectrica sunt foarte bune si ce nu au reusit niciun guvern pana acum si niciun presedinte care se lupta pe la televizor am reusit noi: faptul ca s-au reziliat, inteleg, toate contractele bilaterale. Sper sa se mearga si se va merge pana la capat, nu mai pierdem peste un miliard si jumatate de euro din cauza unor decizii, semnaturi ale domnului Videanu sau ale altor domni ca si Videanu“, a spus ieri Ponta la inceputul sedintei de guvern.

Rezilierea contractelor cu 'baietii destepti“ este o clauza din acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE).

Acum doua zile, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat contractul incheiat cu Energy Holding, cel mai celebru 'baiat destept“ din Rom~nia. Analizele realizate de administratorul judiciar arata ca din 2006 p~na acum contractele cu Energy Holding au generat pagube de 1,4 miliarde de lei.

Moment istoric
'Contractul a fost denuntat, a fost un dezacord aproape total. Ei fusesera de acord pentru un pret de 200 de lei/MWh pe perioada august-decembrie, insa nu ne-am inteles asupra compensarii pe primele sase luni, nici pe formula de pret si nici pe perioada“, a declarat pentru Jurnalul National Remus Borza, partener in cadrul Euro Insol. Hidroelectrica a dorit pe prima jumatate de an un pret de 178 lei/MWh, iar Energy Holding a oferit doar 148 lei/MWh. De asemenea, prin formula propusa pentru pretul pe anii 2013 si 2014, in varianta Hidroelectrica trebuia sa se plateasca 228 lei/MWh, iar in varianta Energy Holding pretul iesea la 145 lei/MWh. Concomitent, traderul nu a fost de acord cu reducerea cu 3 ani a perioadei contractului, din 2018 pana in 2015.

Energy Holding a fost fondata de omul de afaceri Bogdan Buzaianu insa acesta a iesit din actionariat in 2005, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Buzaianu a coordonat insa mai departe afacerile locale, conform relatarilor din presa.

Energy Holding avea un contract de 2,6 TWh cu producatorul de stat, insa anul trecut a preluat doar 2,155 TWh din cauza secetei. Pretul platit era de 130 de lei pe fiecare MWh, in conditiile in care costul de productie era de 125 lei.

Ce spun 'baietii destepti“
Energy Holding a anuntat ca analizeaza in continuare situatia si ca 'va limita“ impactul deciziei asupra partenerilor contractuali. 'Decizia de denuntare a contractului vine dupa mai bine de sapte luni de negocieri, perioada in care Energy Holding a dovedit buna credinta si a venit, in permanenta, in intampinarea cerintelor Hidroelectrica. Cu toate ca echipa de negocieri a Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul celor sapte luni de cel putin trei ori si negocierile au pornit de fiecare data de la zero, reprezentantii Energy Holding au dovedit flexibilitate in acceptarea modificarilor parametrilor esentiali ai contractului: pret, durata, cantitate. Vom gestiona situatia creata si vom limita impactul deciziei Hidroelectrica asupra partenerilor nostri contractuali. in prezent, Energy Holding analizeaza toate mijloacele legale prin care poate reactiona ca urmare a acestei decizii“, se arata intr-un comunicat primit la redactie.

De asemenea, grupul elvetian Alpiq a anuntat ca isi va revizui afacerile din Romania dupa ce Hidroelectrica a denuntat contractele si a initiat o evaluare din punct de vedere legal a acestei situatii.

Renegocieri la mentenanta si retehnologizari
Anterior, Hidroelectrica a denuntat contractele cu Europec, cele doua intelegeri cu Energy Financing Team si cele cu Alpiq Industries si Alpiq RomEnergie. Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde lei din aceste contracte. El a mai afirmat ca spera ca pana cel tarziu la inceputul trimestrului IV din acest an producatorul de electricitate sa iasa din insolventa.

Borza, insa, nu crede ca acest termen este realist. Urmatoarea tura de contracte renegociate sunt cele de mentenanta si cele de constructii. Hidroelectrica vrea scaderea valorii acestor contracte cu procente intre 10% si 30%. Principalele companii care au astfel de contracte cu Hidroelectrica sunt, potrivit lui Borza, Hidroconstructia, Romelectro, Romenergo si Energomontaj. De asemenea si Hidroservurile ­ propriile filiale de mentenanta ale companiei de stat ­ mai au astfel de contracte.

Concomitent, Institutul pentru Studii si Proiectari Hidrotehnice (ISPH) are un casimonopol pentru proiectarea si realizarea de studii de fezabilitate pentru lucrarile de modernizare si retehnologizare a centralelor hidroenergetice si a barajelor si de amenajare a cursurilor apelor din tara noastra.

×