x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria vrea sprijin de un miliard de euro

Industria vrea sprijin de un miliard de euro

de Florina Zainescu    |    02 Mar 2009   •   00:00
Industria vrea sprijin de un miliard de euro

Industria românească a solicitat ajutoare şi garanţii de stat în valoare de 870 de milioane de euro în ultimele trei luni. Dacă adăugăm la acestea şi cele 123,3 milioane de euro date de Guvernul Tăriceanu pentru Dacia şi alţi patru furnizori de subansamble din domeniul auto, totalul ajunge aproape de un mi­liard de euro.



Ultima care a solicitat un ajutor de salvare este Avioane Craiova, care vrea 14 milioane de lei pentru a nu intra în faliment în următoarele 6 luni. Banii au fost ceruţi iniţial la la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi mai apoi de la Ministerul Economiei, unde compania a fost tranferată în ianuarie. "În legătură cu ajutorul solicitat la AVAS ne spun acum că nemaifiind în portofoliul lor, nu ne pot acorda ajutor. Ministerul nu are bani pentru astfel de ajutoare. S-ar putea să rămânem ca copilul cu două mame care moare de foame", a declarat la începutul săptămânii trecute Victor Peţa, liderul de sindicat de la Fabrica de Avioane Craiova. Situaţia societăţii este dezastruoasă, pierderile companiei s-au dublat, de la 7,6 milioane de lei în 2007 la 16,39 milioane de lei în 2008 iar veniturile au scăzut anul trecut cu 23%, de la 25,1 milioane de lei la 19,27 de milioane lei. Momentan, Avioane Craiova este în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorii şi angajaţii.

CU UN OCHI LA BRUXELLES

Oltchim Râmnicu Vâlcea este o altă companie strâmtorată de mediul economic dificil. Compania vrea conversia datoriilor de 155 de milioane de euro către AVAS în acţiuni. De asemenea, pentru a supravieţui trebuie să cumpere Petrochemicals Argeş, divizia de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, actualmente deţinută de Petrom deoarece are nevoie de etilenă ca materie primă. Adriean Videanu, ministrul Economiei a hotărât să ceară acordul Comisiei Europene pentru transformarea creanţei şi a declarat că va sprijini compania prin acordarea de garanţii de stat. Potrivit ministrului, Oltchim va beneficia de un program de investiţii de aproape 488 de milioane euro. Din această sumă doar 170 de milioane de euro vor fi garantate de stat, restul vor fi finanţări atrase de la bănci. Potrivit datelor financiare preliminare, combinatul – controlat de Ministerul Economiei, care deţine 53,26% din acţiuni – a înregistrat în 2008 pierderi de 225,64 milioane lei, de peste două ori mai mari faţă de 2007.

GARANŢII AUTO DE STAT
În luna decembrie Ford a cerut României garanţii de stat pentru contractarea unui împrumut 400 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) necesar pentru investiţiile la uzina de la Craiova. Şi Renault a cerut, la sfârşitul anului trecut, sprijin din partea statului român sub forma unor garanţii pentru un împrumut de 100 de milioane de euro de la BEI pentru investiţiile la Dacia şi pentru centrul de încercări de la Titu. Tot anul trecut, Cefin România a solicitat şi ea un ajutor de 23,2 milioane de euro pentru dezvoltarea la nivel naţional a unei reţele integrate IT de centre de asistenţă logistică pentru infrastructura rutieră (proiect de 52,4 mili­oane de euro pentru 2009-2013), iar Dunărea a cerut 18,2 milioane de euro pentru dezvoltarea lanţului hotelier Victoria Hotels (investiţie de 36,1 milioane de euro programată pentru 2009-2011).

FURNIZORI SUSŢINUŢI
Până una-alta, fostul Guvern a acordat ajutoare pentru furnizorii de subansamble şi pentru Dacia în valoare de 123,3 mi­lioane de euro. Din această sumă, 15,4 mi­lioane euro au fost direcţionate către Automobile Dacia pentru susţinerea şi diversificarea producţiei. La pachet cu producătorul, Guvernul a decis să sprijine şi patru furnizori de componente auto: Delphi Diesel Systems România – 24,7 mi­lioane euro, KS Atag România – 27,9 mili­oane euro, Calsonic Kansei România – 17,9 milioane euro şi Honsel – 37,4 mi­lioane euro.

×
Subiecte în articol: economic milioane