x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Inel de apărare" în jurul României, Bulgariei şi Serbiei. Efectele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro

"Inel de apărare" în jurul României, Bulgariei şi Serbiei. Efectele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro

20 Mai 2012   •   08:38
"Inel de apărare" în jurul României, Bulgariei şi Serbiei. Efectele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro

Romania va rezista crizei declansate de eventuala iesire a Greciei din zona euro, desi bancile elene au o prezenta semnificativa in tara, insa trebuie construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei pentru a le ajuta sa faca fata, spun oficialii BERD, potrivit RFI.

Declaratiile economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erik Berglof, si ale altor oficiali ai institutiei, vin in contextul temerilor ca bancile grecesti cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele, iar unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene.

In acest context, Berglof a afirmat, vineri, la Londra, ca ar trebui construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei.

Alti oficiali BERD au afirmat, pentru CNBC.com, la reuniunea anuala a institutiei, organizata la Londra, ca Romania, cu cea mai mare economie dintre cele trei tari vizate, va putea rezista eventualei crize in pofida prezentei semnificative a bancilor grecesti in tara.

"Exista deja masuri pentru a gestiona efectele potentialelor masuri de deleveraging (dezintermediere - n.r.) ale bancilor elene. Nu vorbim prea mult despre asta, insa in aceste vremuri de criza trebuie sa intelegem importanta stabilitatii financiare. Credem ca exista inca multa vointa in Europa, si speranta, ca se va gasi o solutie pentru Grecia', a afirmat Berglof, economistul sef al BERD.

Bancile grecesti controleaza circa 13% din activele sistemului bancar romanesc, cea mai mare dintre institutiile de credit elene prezente in Romania fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank si Piraeus Bank.

×