x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflatia nu poate scadea fara privatizare

Inflatia nu poate scadea fara privatizare

09 Mar 2004   •   00:00

Batalia cu inflatia nu poate fi castigata fara reforma adevarata si fara accelerarea procesului de privatizare.

Stabilitatea macroeconomica nu poate fi un castig de durata, in absenta unei "reforme adevarate" la nivelul intreprinderilor, esentiala pentru procesul de dezinflatie, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Putem sa facem inca cinci macrostabilizari in Romania, dar fara o reforma adevarata la nivelul intreprinderilor, toate acestea nu sunt decat batalii castigate temporar", a spus Isarescu.

Principala provocare a Romaniei in procesul de dezinflatie o reprezinta accelerarea reformelor structurale si a procesului de privatizare, la care se adauga masurile de politica monetara luate de BNR, a continuat oficialul BNR. El a spus ca, pe langa reformele structurale, viitorul Executiv trebuie sa realizeze consolidarea fiscala.

"Este un mare merit al Guvernului ca a mentinut deficitul fiscal la un nivel redus. Reformele structurale au fost grele si se pare ca vor fi la fel in continuare. Un deficit scazut este foarte bun pentru ca, in eventualitatea unei recesiuni economice, Guvernul are o marja de manevra mai mare", a explicat Isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, costul reformelor structurale se regaseste in inflatie, in conditiile in care convergenta economica pentru aderarea la Uniunea Europeana implica alinierea preturilor energetice la nivelul european.

Argumente

"Romania trebuie sa iasa din logica limitata a macrostabilitatii si sa insiste asupra competivitatii si productivitatii economiei sale, in vederea integrarii cu succes in UE la 1 ianuarie 2007, precum si dupa aceasta data", a declarat ieri ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, in cadrul unui seminar economic. "Trebuie sa crestem calitatea administratiei publice, calitate care acum limiteaza capacitatea de absorbtie a fondurilor europene care vor intra in Romania si sa scoatem de sub zona economiei gri cele 50% din PIB, pe care acesta il ocupa in prezent" a mai spus Mircea Geoana.

Coruptie mare

In alta ordine de idei, Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a relevat ca succesul eforturilor Romaniei de a adera la UE la 1 ianuarie 2007 depinde de "rezultatul luptei nesolutionate in Romania dintre fortele care promoveaza reforma si acelea care ar dori sa mentina vechea stare de lucruri". Mesajul diplomatului britanic a tintit si coruptia. "Prea multi oficiali, la toate nivelurile, ori blocheaza reforma, ori fac prea putin pentru a o promova.

Sunt de departe prea multe persoane implicate in acte de coruptie si nu se face destul pentru a se pune capat acestui fenomen. Actiunea ferma impotriva coruptiei a ramas mult in urma", a spus Quayle.
( ADRIAN N. IONESCU )

×
Subiecte în articol: economic