x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflaţia şi-ar putea arăta colţii in 2008

Inflaţia şi-ar putea arăta colţii in 2008

de Daniela Ivan    |    03 Oct 2007   •   00:00
Inflaţia şi-ar putea arăta colţii in 2008
Sursa foto: ALEX MICSIK/

Creşterea salariilor, deprecierea leului şi criza financiară mondială sunt principalele riscuri pentru inflaţie şi deficitul de cont curent. Experţii FMI se tem că in 2008 creşterea preţurilor va fi greu de ţinut in frău.

Creşterea salariilor, deprecierea leului şi criza financiară mondială sunt principalele riscuri pentru inflaţie şi deficitul de cont curent. Experţii FMI se tem că in 2008 creşterea preţurilor va fi greu de ţinut in frău.

Politica fiscală şi bugetul pentru 2008 au fost principalele subiecte de discuţie dintre misiunea FMI şi autorităţile romăne. Experţii Fondului s-au aflat la Bucureşti in perioada 26 septembrie-2 octombrie.

INFLAŢIE. Aprecierile FMI indică o inflaţie de 5% pentru 2007, insă avertizează că in 2008 preţurile ar putea fi temperate cu greu. Stăpănirea inflaţiei pănă in iulie 2007 a fost ajutată de scăderi surprinzătoare ale preţurilor agricole in prima jumătate a anului, de creşteri moderate ale preţurilor administrate şi de intărirea monedei, a opinat şeful misiunii FMI, Albert Jaeger. "Evoluţiile din punct de vedere al inflaţiei au fost destul de favorabile pănă in iunie şi este evident că acest lucru a fost ajutat foarte mult de aprecierea valutei, pănă cănd au apărut turbulenţe in piaţa financiară internaţională. De asemenea, au fost creşteri foarte moderate la preţurile din agricultură. Acum, situaţia s-a schimbat. Am avut această creştere surpriză a inflaţiei in august", a spus şeful misiunii FMI.

LEUL. Vestea bună este că leul se va opri din depreciere şi chiar se va aprecia pe termen mediu şi lung, a opinat şeful misiunii FMI. "Nu prezicem evoluţii pe termen scurt la ratele de schimb, pentru că acestea depind de informaţii noi. Aşa că nu putem să ştim acum care vor fi aceste noi informaţii in căteva luni şi schimbarea care va avea loc, dar pe termen mediu şi lung, ne-am aştepta ca o economie precum cea a Romăniei, in care va fi o creştere şi presupunănd că se menţine o inflaţie scăzută, să avem aceeaşi apreciere nominală a valutei pe care am văzut-o in alte economii in tranziţie, dar aceasta este o perspectivă mai mult pe termen mediu şi lung", a spus Jaeger.

CRIZA FINANCIARĂ. Măreşte vulnerabilităţile economiei romăneşti, care se bazează pe intrări de capital. Insă sistemul bancar romănesc este bine pregătit să absoarbă eventuale şocuri, legate de o eventuală prăbuşire a preţurilor proprietăţilor imobiliare. "Trebuie să analizăm căt de bine sunt pregătite sistemul financiar şi cel bancar pentru şocuri. In ceea ce priveşte sistemul bancar, putem spune că este bine pregătit şi robust", a afirmat Jaeger. Insă el a mai adăugat că este foarte greu de evaluat posibilitatea ca preţurile activelor imobiliare din Romănia să se prăbuşească. Este nevoie de o planificare pe termen mediu pentru a ierarhiza şi disciplina politicile economice, mai ales in contextul incertitudinilor politice. In plus, sunt necesare şi unele reforme administrative. In acest sens, şeful misiunii FMI in Romănia a precizat că "există o agendă lungă de reforme structurale, in cadrul căreia este greu de ordonat priorităţile". Abordarea pe termen lung a politicii fiscale este necesară, intrucăt acest lucru este legat de două chestiuni importante şi anume, fondul de pensii şi fondurile structurale venite din partea Uniunii Europene.

CONT CURENT. Reprezentanţii Fondului consideră că mărirea deficitului de cont curent e un punct vulnerabil al economiei, mai ales că estimările FMI indică o valoare de 14% din PIB pentru acest an. Asta inseamnă 15,8 miliarde de euro in acest an şi 18,35 miliarde de euro pentru 2008. Problema este că in viitor acest deficit nu va mai putea să fie susţinut de investiţii străine, mai ales in contextul crizei financiare mondiale. "Situaţia trebuie privită cu atenţie. Deficitul nu va putea fi susţinut de investiţii străine foarte mult timp, intrucăt cele mai multe investiţii din economie generează exporturi. Pe termen mediu, el poate scădea, problema este prin ce mecanism", a mai spus oficialul FMI.

Buget 2008

Reprezentanţii FMI recomandă autorităţilor de la Bucureşti un deficit bugetar mult sub 2% din Produsul Intern Brut şi cer o proiecţie realistă a veniturilor. Potrivit primei schiţe a bugetului general consolidat pentru anul 2008, prezentată la finele lunii iulie Executivului de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, plafonul deficitului bugetar va fi 2,7% din PIB, ponderea veniturilor in PIB fiind estimată la 39%, iar nivelul cheltuielilor la 41,7% din PIB. "Creşterea salariilor, in contextul acestui buget, ar trebui să fie mai moderată faţă de mărimea anilor trecuţi şi in cele din urmă şi acesta este un punct pe care l-am accentuat foarte mult", a declarat Albert Jaeger.

Sigur

"Trebuie să analizăm căt de bine sunt pregătite sistemul financiar şi cel bancar pentru şocuri. In ceea ce priveşte sistemul bancar, putem spune că este bine pregătit şi robust"

Albert Jaeger,şeful misiunii FMI

×
Subiecte în articol: economic termen