x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflaţia va scădea la 4,3% la finele anului

Inflaţia va scădea la 4,3% la finele anului

de Elena Stan    |    11 Feb 2011   •   13:03

Inflaţia anuală a coborât de la 7,96% în decembrie la 6,8% în prima lună a acestui an şi va continua să scadă, până la 4,3% la finele lui 2011, depăşind, totuşi, pentru al cincilea an consecutiv ţinta stabilită de BNR, potrivit membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR).

Inflaţia lunară a fost în ianuarie de 0,6%, estimările membrilor AAFBR fiind cuprinse între 0,4% şi 1,1%, potrivit Mediafax.

Totodată, estimările privind rata anuală a inflaţiei din luna ianuarie variază între 6,6% şi 8,1%.

În ceea ce priveşte inflaţia de la finele acestui an, niciun membru AAFRBR care a răspuns la sondaj nu plasează rata anuală în intervalul ţintit de BNR, de 2% - 4%, estimările fiind cuprinse între 4,2% şi 5%. Media estimărilor membrilor AAFBR indică pentru decembrie 2011 o rată anuală a inflaţiei de 4,3%.

Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 3,5%, răspunsurile fiind plasate în interbalul 3,1% - 4,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, că rata anuală a inflaţiei a coborât cel mai probabil sub 7% după evoluţia preţurilor din luna ianuarie.

BNR a majorat, în această săptămână, prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%.

Pentru 2012, banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la acelaşi nivel ca în acest an, de 3% plus/minus un punct procentual.

Potrivit INS, rata inflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, după ce preţurile au urcat cu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii. Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5% plus/minus un punct procentual.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale circa 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.
×
Subiecte în articol: inflatie preţuri prognoza FMI bnr