x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflatie de cel mult 8%

Inflatie de cel mult 8%

13 Apr 2005   •   00:00

Tinta de inflatie de 7%, prognozata pentru finele acestui an, ar putea fi atinsa, cu toate ca este de asteptat ca un impact mai mare al cresterii preturilor sa se faca simtit in aprilie, precum si in noiembrie, cand se va vedea efectul majorarii preturilor la energia termica si gaze naturale.

ESTIMARE. Veniturile suplimentare obtinute din cota unica vor impulsiona constructiile
"Daca riscurile care exista se vor manifesta mai mult decat am anticipat noi, este posibil ca inflatia sa ajunga la 8%. Insa trebuie sa tinem cont de rezultatele de pe primul trimestru, care arata ca nu exista motive sa avem o inflatie de 8%", a afirmat Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.

CRESTERE ECONOMICA. In perioada 2005-2008, Romania va inregistra o crestere economica medie anuala de 6%, sectorul constructiilor fiind cel mai dinamic, cu o crestere medie de circa 11%, potrivit Prognozei Macroeconomice de Primavara. "In acest moment, nu exista nici un factor perturbator, astfel incat Romania sa inregistreze o crestere economica sub 6%", a spus Ghizdeanu. El crede ca introducerea cotei unice va avea efecte vizibile pe sectorul de economisire si investitii (in special constructii de locuinte), ceea ce va favoriza cresterea economica.

CURSUL DE SCHIMB. Pentru urmatorii trei ani, Prognoza anticipeaza o apreciere a leului fata de moneda europeana. Cursul de schimb leu/euro se va situa la o medie de 37.500 de lei in 2005 si in 2006, urmand sa scada la 37.000 de lei pentru un euro in 2007 si la 36.000 de lei in 2008, potrivit datelor Comisiei de Prognoza. Numarul salariatilor va creste anual cu circa 1%. In economia subterana muncesc in jur de un milion de persoane, diferenta rezultata din datele anchetelor statistice efectuate in gospodarii si cele realizate in randul agentilor economici. (Iohanna Onaca Purdea)

×
Subiecte în articol: economic