x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflaţie de locuri de muncă

Inflaţie de locuri de muncă

de Catalin Pruteanu    |    26 Mar 2008   •   00:00
Inflaţie de locuri de muncă
Sursa foto: Lluis Gene/

Oferta de locuri de muncă a crescut în 2007, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Şi anul acesta se va caracteriza printr-o creştere a acestei oferte, sunt de părere specialiştii în resurse umane.

Oferta de locuri de muncă a crescut în 2007, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Şi anul acesta se va caracteriza printr-o creştere a acestei oferte, sunt de părere specialiştii în resurse umane.

 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), anul trecut, rata medie a lo­cu­rilor de muncă vacante a fost de 2,06%, în creştere cu 0,28 de puncte procentuale faţă de 2006. Cea mai mare ofertă de locuri de muncă a fost înregistrată în acti­vităţile din administraţia publică (rată de 6,76%) şi în cele din sănătate şi asistenţă socială (5,94%). Cele mai mici valori ale ratei medii a locurilor de muncă vacante au avut activităţile din industria extractivă (0,42%) şi energie electrică, termică, gaze şi apă (0,52%). Comparativ cu anul precedent, în anul 2007, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante au avut valori mai ridicate în majoritatea activităţilor econo­mice. Valori negative s-au înregistrat în activităţile de tranzacţii imobiliare (-0,25 puncte procentuale), alte activităţi de servicii colective, sociale şi personale (-0,19 puncte), comerţ (-0,09 puncte), transport, depozitare şi comunicaţii (-0,04 puncte).

 

ŞOMAJ ÎN SCĂDERE. Conform cifrelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii februarie 2008, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,3%, mai mică faţă de cea din luna ia­nuarie a anului 2007 cu 1 punct procentual şi egală cu cea din luna ianuarie a acestui an. Scăderi ale ratei şomajului s-au înregistrat în 16 judeţe, cele mai mari fiind în Hunedoara, Iaşi, Harghita şi Botoşani. Cel mai ridicat nivel al ratei somajului a fost atins de ju­deţele Vaslui, Mehedinţi, Teleorman, Ialomiţa, Covasna, Caraş-Severin şi Alba. Nivelul minim al ratei şomajului, de 1,3%, se înre­gistrează în Timiş, iar în Bucureşti acesta este de 1,8%.

Specialiştii în resurse umane cred că şi în acest an va creşte oferta de locuri de muncă, dublată însă de o acutizare a lipsei de personal. Camelia Stănculescu, director al firmei de recrutare Manpower, e de părere că angajatorii din Româ­nia sunt optimişti şi intenţionează să creeze în continuare locuri de mun­că. Potrivit unui studiu reali­zat de această firmă, până la ju­mă­tatea anului, 43% dintre angajatori in­ten­ţionează să ofere joburi noi, do­meniile cu cea mai mare ne­voie de personal fiind construc­ţiile, turismul, finanţele, dar şi industria ex­tractivă. Datele sondajului arată că şi în acest an Bucureştiul şi vestul ţării vor avea nevoie de cele mai multe resurse umane.

 

OCUPAŢII. Datele prezentate de statistică arată că ocu­paţiile pentru care oferta de locuri de muncă a fost cea mai mare sunt cele de tehnicieni şi maiştri, ocu­paţii incluse în grupa de “specialişti cu ocupaţii intelectuale şi şti­inţifice”. Cele mai puţine oferte au fost pentru “legislatori, înalţi funcţionari şi conducători” şi “lucrători operativi în servicii şi comerţ”. Cele mai multe locuri noi de muncă au fost disponibile pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, Vest, Nord-Est, Sud şi Centru. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata medie anuală a locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante şi numărul mediu anual total al locurilor de muncă (ocupate şi vacante).

 

Criză de forţă de muncă

Cu toate că oferta de locuri de muncă a crescut în 2007 şi va creşte şi în acest an, România pare să fi intrat deja într-o criză a forţei de muncă. Ministerul Muncii va organiza în prima jumătate a lunii aprilie o a doua bursă a locurilor de muncă pentru românii plecaţi peste hotare, de data aceasta în Spania, dar rezultatele celei din Italia dau slabe speranţe angajatorilor autohtoni. Între timp, unele firme româneşti au început să aducă muncitori ieftini din Asia. La Şantierul Naval Mangalia lucrează deja câteva zeci de muncitori chinezi şi vietnamezi, cărora li se vor adăuga în curând alte zeci din Sri Lanka.

 

catalin.pruteanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic locuri