x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Influente - Petrom ridica OMV

Influente - Petrom ridica OMV

de Adrian N. Ionescu    |    25 Aug 2005   •   00:00
Influente - Petrom ridica OMV

Profitand de scumpirile titeiului pe pietele mondiale, Petrom a contribuit semnificativ la profitul OMV.

Petrom profita de pretul petrolului Cu toate ca 82% din titeiul pe care-l proceseaza este romanesc, Petrom a obtinut profituri spectaculoase datorita scumpirii titeiului de import. Compania va inchide 50 de benzinarii si are buget de plati compensatorii pentru concedieri.

Profitul net inregistrat de Petrom pe primul semestru al anului 2005 a fost de 601 milioane de lei noi (164 milioane de euro sau 6,01 miliarde de lei vechi), adica de 5,5 ori mai mare decat cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor prezentate ieri de reprezentantii companiei.

Rezultatele au starnit uimirea analistilor, avand in vedere ca cifra de afaceri a companiei a crescut doar cu 16%, pana la 4,612 miliarde de lei noi (1,25 miliarde de euro), iar cantitatile vandute cu numai 1%, pana la 2,387 milioane de tone.

SCUMPIREA SPECULATA. In conditiile in care productia de titei si gaze a scazut cu 2%, respectiv 3%, iar cantitatea de petrol prelucrat in cele doua rafinarii a fost cu 4% mai mica fata de semestrul I 2004, oficialii Petrom recunosc ca principalul factor care a dus la profitul amintit a fost cresterea preturilor titeiului si ale produselor petroliere.

Peste 82% din petrolul procesat de rafinariile Petrom este autohton, dar inregistrarea propriului titei se face la cotatiile internationale. "Costul de productie este de 12,4 dolari pe baril echivalent de petrol si este usor mai ridicat decat al competitorilor nostri", spune Werner Schinhan, directorul general executiv adjunct al companiei. Totusi, costul este mult mai mic decat nivelul de 46,39 dolari pe baril, al "preturilor medii ale titeiului, realizate in segmentul explorare si productie", potrivit comunicatului companiei.

INVESTITII IN SCADERE. Conducerea Petrom spera inca sa-si indeplineasca tinta de investitii pe care si-a propus-o anul acesta, de 400 milioane de euro, cu toate ca, in primul semestru, s-au cheltuit in acest scop numai 121 milioane de euro (443 milioane de lei noi), cu 17% mai putin decat in semestrul I 2004. "Nu am investit pana acum pentru ca am dorit sa ajungem la o abordare sistematica a tuturor proiectelor aflate in revizuire", a declarat ieri, Gheorghe Constantinescu, directorul general executiv al Petrom.

PLATI COMPENSATORII. Pana la finele anului vor fi inchise 50 dintre benzinariile neprofitabile, nefiind exclusa vanzarea lor ca active. De altfel, toate statiile Petrom vor fi oferite spre administrare unor parteneri din afara companiei, fie prin franciza, fie printr-un program denumit Full Agency, in care dealerul selectat va gestiona statia contra unui comision.

Pe de alta parte, inchiderea de statii si depozite face parte dintr-un program de restructurare si modernizare care va continua si anul viitor si va costa 60 milioane de euro, inclusiv acordarea de plati compensatorii pentru cei care vor parasi compania. Werner Schinhan spune ca programul a fost agreat de sindicat, dar n-a dorit sa spuna cat anume din suma de mai sus va fi alocata compensatiilor. In ultimul an, numarul angajatilor Petrom a scazut cu 1.225, pana la 49.350.

OMV PROFITA DE PETROM
Grupul OMV a consemnat o crestere de 64% a profitului operational, pana la 510 milioane de euro, in al doilea trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Contributia Petrom la rezultatele din al doilea trimestru a fost semnificativa", a recunoscut Wolfgang Ruttenstorfer (foto), presedintele OMV si totodata al Petrom, intr-un comunicat al grupului austriac.

Profitul net al OMV pe Semestrul I a crescut cu 148% fata de primul semestru 2004, pana la 693 milioane euro. Profitul net al Petrom a fost de 164 de milioane de euro. La Petrom "vom introduce structuri organizationale centralizate, si vom inchide activitatile neprofitabile", a spus Ruttenstorfer.

OMV a preluat pachetul majoritar al Petrom acum un an, contra 1,5 miliarde de euro. In urma achizitiei Petrom, OMV a devenit cel mai mare grup petrolier din Europa Centrala, cu rezerve estimate la 1,4 miliarde barili echivalent petrol (din care 1 miliard de tone ale Petrom) si aproape 2.400 statii de distributie a carburantilor (din care circa 600 numai ale Petrom).
×
Subiecte în articol: economic milioane petrom