x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info Economic-Business 20 septembrie 2007

Info Economic-Business 20 septembrie 2007

de Jurnalul National    |    20 Sep 2007   •   00:00

FALIMENTE. Circa 7.500 de firme au dat faliment in primul semestru al anului, cu 50% peste nivelul din perioada similară a lui 2006, a declarat miercuri Cristian Ionescu, managing director Coface Romănia. Ritmul de creştere a falimentelor este comparabil cu nivelul din anii precedenţi, a adăugat acesta. Şi pe total an, procentul de creştere a falimentelor s-ar putea păstra, numărul firmelor aflate in această situaţie fiind estimat la circa 15.600. Ionescu a mai precizat că peste 95% din firmele din Romănia se confruntă cu intărzieri la plata creanţelor din partea clienţilor, insă neglijează să-şi asigure aceste creanţe. Ceea ce-i periculos dacă avem in vedere că circa jumătate din totalul falimentelor au la bază falimentele partenerilor de afaceri.

EXTINDERE. Producătorul de mobilă Mobexpert a deschis ieri primul hipermagazin din afara Romăniei, la Sofia, in Bulgaria, investiţia totală ridicăndu-se la 10 milioane de euro. Din totalul investiţiei de la Sofia, 8 milioane de euro au reprezentat costul terenului şi al clădirii, restul fiind cheltuieli cu amenajarea şi marfa. Mobexpert şi-a propus o cotă de piaţă de 15%-18% in Bulgaria in următorii patru ani, a declarat Dan Şucu, preşedintele grupului. El vizează deschiderea, pănă in 2011, a incă două magazine in Bulgaria şi două in alte state din regiune şi alte 20 in Romănia. (Daniel Ionaşcu)

INFRASTRUCTURĂ. Firmele de construcţii FCC Construccion din Spania şi Vegyepszer din Ungaria au căştigat licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru reabilitarea Drumului Naţional 66 Filiaşi - Petroşani, valoarea totală a contractelor fiind de 69,8 de milioane de euro, inclusiv TVA. Valoarea contractului cu firma spaniolă este de 41,5 milioane de euro, iar cu cea ungară de 28,3 milioane de euro. Lucrările vor viza modernizarea tronsoanelor Filiaşi - Rovinari (48,9 kilometri), respectiv Rovinari - Bumbeşti Jiu (44,6 kilometri).

PROPRIETATEA. Acţionarii Fondului vor primi dividendele aferente anului 2006 in jurul datei de 1 noiembrie, prin unităţile CEC, distribuirea acestora urmănd să fie discutată marţi, 25 septembrie, in AGA. Valoarea dividendelor se ridică la circa 36 de milioane de lei, potrivit estimărilor anterioare. In prezent, circa 97% din capitalul Fondului se află la stat, restul de 3% fiind distribuit proprietarilor deposedaţi abuziv de comunişti.

ANL. Finanţarea construcţiei de locuinţe pentru tineri prin ANL va creşte anul viitor cu 50%, ajungănd la 400 de milioane de lei. "Fondurile alocate in acest an au fost cheltuite deja şi am decis o majorare a bugetului pentru 2008 la circa 400 de milioane lei in vederea construirii de locuinţe pentru tineri", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Lucrărilor Publice. Anul acesta vor fi predate circa 3.300 de case pentru tineri, alte 6.500 fiind in curs de execuţie.(Elena Stan)

TURISM. Romănia are pentru prima dată o strategie naţională de dezvoltare a turismului. Conform Master Planului, aprobat ieri de Guvern, va fi infiinţată o nouă instituţie - Organizaţia Naţională a Turismului - care va promova Romănia. "Suportul oferit de fondurile europene pentru promovarea turistică insumează 75 de milioane de euro pentru 2007-2013", a spus Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul Turismului.(Elena Stan)

×
Subiecte în articol: economic milioane circa