x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info Economic-Business 31 octombrie 2007

Info Economic-Business 31 octombrie 2007

de Jurnalul National    |    31 Oct 2007   •   00:00
Info Economic-Business 31 octombrie 2007
Sursa foto: Marin Raica/

Subvenţiile europene pentru femierii romăni vor fi plătite, cel mai probabil, la inceputul anului viitor, a declarat, ieri, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, după o intălnire cu comisarul european Leonard Orban

FINANŢARE. Ministerul Agriculturii vrea să prefinanţeze plăţile directe (subvenţiile europene) pentru fermieri din venituri obţinute de stat din privatizări, potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de instituţie. Sistemul european de sprijin in agricultură prevede că Romănia, ca orice alt stat membru, plăteşte din propriul buget subvenţiile, sumele respective fiind ulterior virate de UE. In proiectul de ordonanţă, aflat spre avizare la MEF, se menţionează că Ministerul Agriculturii va primi 2,29 miliarde lei din privatizări, bani care vor fi consideraţi un imprumut fără dobăndă, sumele fiind returnate in cont, pe măsură ce sunt plătite de UE.

BURSĂ. Erste Bank, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Romăne (BCR), va putea să se listeze la BVB, după ce CNVM a emis un atestat prin care confirmă că banca austriacă indeplineşte cerinţele legale pentru această operaţiune. "CNVM confirmă că Erste Bank indeplineşte condiţiile prevăzute de art.89 alin.(3) lit. h) din Regulamentul CNVM nr.1/2006 in vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de BVB", se arată in atestatul CNVM emis la sfărşitul săptămănii trecute.

SUBVENŢII. Subvenţiile europene pentru femierii romăni vor fi plătite, cel mai probabil, la inceputul anului viitor, a declarat, ieri, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, după o intălnire cu comisarul european Leonard Orban (foto). Orban a subliniat că trebuie aşteptată decizia CE cu privire la funcţionalitatea Agenţiei de Plăţi in Agricultură (APIA) care va gestiona fondurile europene. Pentru că, dacă CE consideră că nu e funcţională, Romăniei ii vor fi tăiate 25% din fondurile destinate plăţilor directe. "O decizie in privinţa activării clauzei de salvgardare va fi luată cel mai probabil la data de 27 noiembrie, de Colegiul Comisiei", a subliniat Orban.

INDAGRA. Romănia are potenţialul de a acoperi o parte insemnată a deficitului de carne şi de produsele din lapte de oaie şi capră, inregistrat in UE, a declarat Gheorghe Neaţă, director general al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie in Zootehnie. Tărgul Indagra va reuni in perioada 7-11 noiembrie 2007, la Romexpo, 850 de firme expozante din 26 de ţări, pe o suprafaţă de expunere de 44.000 mp, din care 33.000 mp interior şi 11.000 mp exterior.

CLICKNET. Noua ofertă ClickNet de la Romtelecom permite clienţilor - care se abonează la internetul de bandă largă pănă la sfărşitul lunii decembrie - să opteze pentru PC-uri tip desktop, respectiv laptop, oferite la pachet cu un abonament la ClickNet 3 Mbps, respectiv 6 Mbps, contractat pe o perioadă de 3 ani. Clienţii care aleg această variantă pentru a se abona la ClickNet 3 Mbps vor plăti 20 euro/lună (fără TVA), respectiv 39 euro/lună pentru ClickNet 6 Mbps.

×
Subiecte în articol: economic