x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Infractor dovedit, angajat al statului

Infractor dovedit, angajat al statului

de Gabriela Mladin    |    29 Iun 2009   •   00:00
Infractor dovedit, angajat al statului

Un condamnat definitiv şi irevocabil la închisoare pentru că a înşelat Complexul Energetic Rovinari a fost angajat consilier personal al directorului general de la Complexul Energetic Turceni.



După pedeapsa primită, Constantin Predoiu a schimbat doar termocentralele. El a primit, în ianuarie anul acesta, 9 luni de închisoare cu suspendare pentru un prejudiciu adus Complexului din Rovinari de peste 200.000 de lei.

Constantin Predoiu a fost angajat consilier personal al lui Ionel Manţog, în vremea în care acesta din urmă conducea Complexul Energetic Turceni. După plecarea lui Manţog din funcţia de director general, Constantin Predoiu a ră­mas pe aceeaşi funcţie, cea de consilier personal al directorului general. Pentru sfaturile date directorului general, infracto­rul Predoiu este recompensat din banii statului cu 5.000 de lei în fiecare lună.

Condamnarea primită de Predoiu a fost dată în ianuarie anul acesta, printr-o hotă­râ­re definitivă şi irevocabilă, alături de alţi pa­tru angajaţi ai ICESIT PML Craiova, Stan Bu­cioagă, Constantin Giurgiulescu, Dumitru Ciucu şi Dumitru Nicolae Vancea.

Colegii de dosar ai lui Predoiu se află în închisoare pentru executarea pedepsei de 9 luni cu execu­tare. Toţi au fost condamnaţi într-un dosar din seria "strămutaţilor de lux". Şi în acest caz, unei anumite femei de afaceri din Gorj, Au­re­lia Sanda, i-a fost construită o casă cu etaj în municipiul Târgu-Jiu, în schimbul unor simple anexe gospodăreşti pe care le-a cum­pă­rat în comuna Fărcăşeşti, pe unde ştia că se vor face exploataţii miniere. Fe­meia nu era îndreptăţită să beneficieze de exe­cuţia unei case, întrucât nu deţinea un imo­bil într-o zonă afectată de minerit, ci doar nişte anexe. Victoria Becheru este cea care a fost proprietara şopronului respectiv, în satul Pinoasa, înainte de a-l vinde Aureliei Sanda.


FALSURI PE BANDĂ!
În hotărâre se spune că Victoria Becheru a mers în audienţă la Constantin Predoiu şi a spus că aceia de la Exploatare nu vor să-i cumpere proprietăţile, arătându-se dispusă să vândă anexele la preţul de 150 milioane de lei vechi.

În loc să-i explice care este modalitatea legală pe care o poate urma, directorul Constantin Predoiu a intermediat vânzarea-cumpărarea între Victoria Becheru şi Aurelia Sanda, viitoare strămutată de lux şi beneficiara unei vile de peste 2 miliarde de lei vechi.

La comisia de negociere a strămutării a întâmpinat probleme procedurale, un membru al comisiei de negociere refu­zând să d­e­clanşeze procedura de recons­truc­ţie, în­trucât proprietara nu deţinea terenul şi anexele gospodăreşti de trei ani, iar zona nu era cuprinsă în aria lor de exploatare, aşa cum prevede legea. Constantin Predoiu a rezolvat problema, dând o dispoziţie prin care a cerut să fie declanşate procedurile de negociere, după cum au stabilit procurorii.

Cei patru specialişti ai ICESIT PML Craiova au falsificat schiţele construcţiei. Astfel, dintr-un şopron au făcut o casă cu patru ca­mere, o prispă şi o bucătărie de vară. După ce documentele au fost gata, dosarul a fost înaintat spre aprobare la fosta CNLO, unde nu au mai existat alte probleme, dându-se undă verde construcţiei unei vile de zece ori mai scum­pe.

În final, cei care au plătit peste 2 miliarde de lei vechi sunt cei cinci condam­naţi, patru angajaţi ai Institutului de Proiec­tări din Craiova şi fostul director Constantin Predoiu, actual consilier personal al directo­ru­lui general de la Complexul Energetic Turceni.

×