x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Infrastructura feroviară necesită investiţii de 4 mld lei

Infrastructura feroviară necesită investiţii de 4 mld lei

06 Iul 2009   •   00:00

CFR SA ar trebui să investească în infrastructura feroviară 3,93 miliarde de lei pentru reparaţii, întreţinere, eliminarea restricţiilor de viteză şi a punctelor periculoase pentru a asigura viteza standard europeană de 160 kilometri pe oră.



Astfel, CFR SA ar avea nevoie de 1,14 miliarde de lei pentru reparearea şi întreţinerea liniilor şi instalaţiilor astfel încât să le menţină la nivelul actual, de alţi 1,19 miliarde de lei pentru a ridica restricţiile de viteză şi elimina punctele periculoase existente, prin lucrări la linii, tunele şi instalaţii şi de 1,6 miliarde de lei pentru creşterea vitezei de circulaţie la standardul european, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea Actului adiţional pe anul 2009 la contractul de activitate a CFR SA pentru perioada 2008-2011, elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

Reţeaua de cale ferată are în prezent o lungime de 20.347 de kilometri şi 978 de staţii şi halte.
Aproape 40% din reţeaua de cale ferată şi peste 60% din numărul total de poduri şi podeţe au depăşit termenul limită la care ar fi trebuit reparate, situaţie care sporeşte riscul producerii de accidente.

Potrivit proiectului de act normativ, CFR SA ar putea cheltui în acest an 1,245 miliarde de lei, din care 582,04 milioane de lei de la bugetul de stat.
Pentru reparaţii capitale CFR SA ar putea primi de la buget 13,28 milioane de lei, iar pentru reparaţiile de întreţinere suma alocată ar putea fi de 68 de milioane de lei, din care 54,4 milioane de lei vor fi asiguraţi prin credite externe, iar restul de la bugetul de stat.

Compania va plăti în acest an dobânzi de 47,51 milioane de lei aferente unor credite contractate pentru modernizarea liniei Bucureşti-Constanţa şi pentru stoparea degradării infrastructurii.
De asemenea, compania va rambursa credite externe de 70,07 milioane de lei.

În acest an, CFR SA ar putea cheltui pentru proiectele finanţate din fonduri externe rambursabile 175,88 milioane de lei, din care 141,28 milioane de lei din credite externe şi 34,6 milioane de lei de la bugetul de stat. Majoritatea fondurilor vor fi cheltuite pentru modernizarea liniei Curtici-Simeria, eliminarea efectelor inundaţiilor şi pentru informatizarea gărilor.

Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile totalizează 45,82 milioane de lei, din care 23,42 milioane de lei sunt din Fondul European de Dezvoltare Regională, care vor fi folosiţi pentru modernizarea gărilor Miercurea Ciuc, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Jiu şi Târgovişte. Alte sume ar putea fi cheltuite pentru modernizarea liniilor Braşov-Sighişoara, Sighişoara-Simeria şi Simeria- Curtici-graniţa cu Ungaria astfel încât trenurile de călători să circule cu viteza de 160 kilometri pe oră.

CFR SA ar putea primi fonduri nerambursabile PHARE şi ISPA de 603,13 milioane de lei pentru lucrările de modernizarea a tronsoanelor Băneasa-Feteşi şi Câmpina - Predeal, precum şi pentru contracte de asistenţă tehnică.

 Mediafax

×
Subiecte în articol: economic milioane