x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Insolvenţa nu trebuie să fie finalul afacerii

Insolvenţa nu trebuie să fie finalul afacerii

29 Sep 2010   •   00:00

Recesiunea economică a schimbat la 180 de grade vectorul unor pieţe în acensiune. Previziuni pesimiste în urmă cu 2-3 ani devin acum ţinte aproape irealizabile. Clienţii îndelung curtaţi ai băncilor se transformă în debitori, în momentul în care plăţile şi încasările nu mai intră în balanţă. Cum se pot prelungi termenele scadente ale plăţilor? Cum se pot recupera datoriile pentru a efectua alte plăţi? Cum se pot evita executările silite? Ce se poate face pentru a creşte şansele de redresare? Cum se poate evita falimentul? Care sunt pârghiile juridice care vă pot proteja în faţa creditorilor? Se pot proteja resursele în faţa creditorilor? Este mai bine să recurgem la mediere, arbitraj sau e bine să înceapă procedurile de insolvenţă? Cum e afectată cifra de afaceri sau cota acţiunilor pe bursă de anunţul privind declanşarea procedurilor de insolvenţă? Este concordatul preventiv o formă de protecţie în faţă creditorilor?

Toate acestea sunt întrebari pe care nu şi le punea nimeni cu ceva timp în urmă. Un studiu Coface relevă faptul că, în prima parte a acestui an, numărul firmelor intrate în insolvenţă aproape s-a dublat faţă de perioada similară din 2009, urmând să depăşească cel mai probabil 30.000 până la sfârşitul anului. Deocamdată, însă, peste 20.000 de dosare de insolvenţă se află pe rol, în timp ce companii precum Flanco International sau Leonardo se pare că au reuşit să evite falimentul şi să îşi relanseze afacerile.

Companiile se confruntă cu scăderi ale vânzărilor pe fondul unei lungi perioade dificile din punct de vedere economic şi vor deveni incapabile de a absorbi şocuri prelungite şi de a gestiona noua realitate economică, mărindu-se astfel numărul de incidente de plăţi, ulterior de insolvenţe. Este de aşteptat ca numărul falimentelor să crească până la sfârşitul anului, 2010 putând aduce un maxim istoric al numărului de companii ieşite din piaţă.

În acest context, WORLD TRADE CENTER şi Think Creative  organizează pe 30 septembrie 2010 conferinţa "INSOLVENŢA - soluţii financiare, soluţii juridice". Aceasta este menită să le ofere antreprenorilor ­ dar şi managerilor sau responsabililor din departamente financiare sau juridice ­ posibilitatea de a se întâlni cu specialişti reputaţi din domeniul juridic şi financiar, cu reprezentanţi ai unor case de avocatură de renume, pentru a evalua cele mai bune oportunităţi pe care legea le oferă în depăşirea unor perioade dificile din activitatea companiei lor. Evenimentul este organizat în parteneriat cu casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu şi Camera Auditorilor Financiari din România, cu sprijinul Editurii Beck. Mai multe informaţii pe www.wtcb.ro/insolventa.

×
Subiecte în articol: economic