x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Insulina a ajuns la tribunal

Insulina a ajuns la tribunal

de Vali Blanaru    |    15 Mai 2008   •   00:00
Insulina a ajuns la tribunal

Producătorii şi distribuitorii de insulină amendaţi de Consiliul Concurenţei au contestat în instanţă plata amenzii în valoare totală de 22,6 mi­lioane de euro. Ra­por­tul Consiliului arată că acţiunea celor patru companii a fost premeditată chiar de producătorul Eli Lilly.

PROCES - Amenda de 22,6 milioane de euro, contestată

Producătorii şi distribuitorii de insulină amendaţi de Consiliul Concurenţei au contestat în instanţă plata amenzii în valoare totală de 22,6 mi­lioane de euro. Ra­por­tul Consiliului arată că acţiunea celor patru companii a fost premeditată chiar de producătorul Eli Lilly.

În urma investigaţiei derulate pe piaţa insulinei, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de aproximativ 83,7 milioane de lei (echivalentul a 22,6 milioane de euro) producătorul Eli Lilly Export SA Elveţia şi distribuitorii SC A&A Medical SRL, SC Relad Pharma SRL şi SC Mediplus Exim SRL.

CARTEL. Consiliul a constatat că între producătorul Eli Lilly şi cei trei distribuitori s-a încheiat o înţelegere anticoncurenţială care a avut ca obiect împărţirea portofo­liului de produse pentru diabet al societăţii Eli Lilly Export SA. În 2003, cînd a avut loc ultima licitaţie naţională pentru aceste medicamente, A&A a participat la licitaţie cu gama de insulină umană Humulin, Relad cu gama de ana­logi de insulină umană Humalog, iar Mediplus a adus gama de antidiabetice orale Actos. Ulterior acestei licitaţii, toţi cei trei distribuitori aveau portofiliul variat de antidiabetice şi nici unul dintre ei nu deţinea contract exclusiv de distribuţie cu Eli Lilly doar pentru o anumită gamă de produse. Potrivit procesului-verbal întocmit de Ministerul Sănătăţii, licitaţia pentru gamele Humulin, Humalog şi Actos ar fi trebuit reluată.

ATRIBUIRE DIRECTĂ. A&A, Relad şi Mediplus au transmis pe rînd Comisiei de Evaluare a Programului Naţional de Diabet soli­citări pentru ca finalizarea licitaţiei naţionale să se facă prin negociere cu sursă unică şi, prin urmare, să nu se mai organizeze o altă licitaţiei. Fiecare dintre cei trei distribuitori şi-au întărit cererile cu documente emise de Eli Lilly. Potrivit acestora, A&A era autorizat să participe la licitaţie cu Humulin, Rela cu Humalog şi Mediplus cu Actos, deşi pînă la momentul organizării licitaţiei nici unul dintre cei trei distribuitori nu a avut contract exclusiv de distribuţie doar pentru un anumit produs.

Oferta de negociere a fost “în­tă­rită” de cei trei distribuitori cu o uşoară negociere a preţurilor oferite pentru fiecare categorie de produse. A&A a oferit un preţ redus cu 1,5% faţă de preţul ofertat în licitaţie, iar Relad a oferit o redu­cere de 1%.

Ministerul Sănătăţii nu a putut să reziste acestei oferte şi pînă la urmă a atribuit licitaţia direct celor trei distribuitori. Astfel, în perioada mai 2003-mai 2005, piaţa insulinei a fost controlată de Eli Lilly şi cei trei distribuitori de insulină.

Odată încheiat acest contract, cele trei companii au putut participa şi la licitaţiile electronice ulterioare, prin care s-au achiziţionat insulină în afara Programului Naţional de Diabet. Licitaţiile electronice prin care spitalele au solicitat insuline umane produse de Eli Lilly au fost adjudecate de compania A&A, care a fost singurul ofertant al acestor produse, exceptînd două cazuri. Preţul la care A&A a adjudecat 21 de licitaţii a fost preţul maxim din Ca­talogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor de uz uman întocmit de Ministerul Sănătăţii.

COMPLICITATEA MINISTERULUI. Această situaţie nu ar fi fost posibilă dacă Ministerul Sănătăţii şi-ar fi luat în serios atribuţiile şi ar fi organizat în fiecare an licitaţie pentru Programul Naţional pentru Diabet. Deoarece în perioada 2004-2006 nu s-au organizat licitaţii, s-a ajuns la eliminarea concurenţei de pe piaţa insulinei prin împiedicarea în mod nejustificat a accesului pe piaţă atît a distribuitorilor care nu au participat sau cîştigat licitaţia din 2003, cît şi a insulinelor nou-autorizate de punere pe piaţă. Prin această acţiune, Mi­nisterul Sănătăţii a încălcat dispoziţiile Legii Concurenţei.

AMENZI URIAŞE. Consiliul Concurenţei a dispus amendarea celor patru companii implicate cu 83,7 milioane de lei (echivalentul a 22,6 milioane de euro). Cea mai mare amendă, de 13 milioane de euro (49,2 milioane de lei) a fost dată Mediplus. Relad a fost sancţionată cu circa 7 milioane de euro (26,3 mi­lioane de lei), A&A a fost amendată cu 0,9 milioane de euro (4,3 milioane de lei), în timp ce producătorul Eli Lilly a primit amendă de un milioan de euro (3,8 milioane de lei). Toate societăţile au negat realizarea unui cartel şi au contestat în justiţie decizia Consiliului, obţinînd suspendarea plăţii amenzii pînă la pronunţarea instanţei.

 

Premeditare?

Deşi Eli Lilly şi ditribuitorii neagă realizarea unei înţelegeri anticoncurenţiale, în timpul an­che­tei, inspectorii Consilului Concurenţei au descoperit un document care pare a arăta contrariul. În timpul unui control-surpriză la sediul Eli Lilly din România, în calculatorul directorului general al societăţii s-a descoperit un do­cument intitulat “Overview”, care cuprindea descierea situaţiei de pe piaţa insulinei înainte de licitaţia din 2003 şi mai multe scenarii alternative privind modul în care distribuitorii Eli Lilly pot participa la licitaţie. Cele patru sce­narii prevedeau: distribuţia exclusivă a întregului portofoliu de către un singur distribuitor, îm­păr­ţirea portofoliului (Hu­mu­lin, Humalog şi Actos) şi acorda­rea fie­cărei game de produse că­tre un singur distribuitor, permi­te­rea par­ticipării tuturor distri­bu­itorilor cu toate produsele şi re­a­­li­za­rea unui consorţiu Lilly cu un distribuitor. Întîmplător sau nu, va­ri­anta a doua luată în calcul de Lil­ly a fost şi cea care s-a aplicat.


×